Stalinism de Dambovita

Nu stiam ce sa mai scriu (in prezent in afara de zgomotul in jurul apropiatului sacrificiu ritual al lui Oprea, care prea se lacomise si-i santaja pe toti, cam ca personajul interpretat de James Woods in Once Upon a Time in America, nu mai e mare lucru) cand vad pe hotnews.ro un articol de demascare a vectorilor propagandei ruse in Romania.

http://www.hotnews.ro/stiri-russia_report-20534316-infografic-propaganda-rusa-romania-5-portrete.htm

Mai sa fie, ia sa vedem despre cine e vorba. Pai cam despre toţi cei care „transmit mesaje antioccidentale”, dintre care citam: combaterea corporaţiilor, combaterea TTIP, propagarea propriei credinţe şi a „ceea ce spune popa” (atenţie! Termenul a căpătat o semnificaţie peiorativă în limba română), promovarea valorilor româneşti, subminarea autorităţii politice sau de securitate etc.

Măi să fie! Corporaţiile sunt care va sa zică inatacabile. Ce să mai vorbim despre Volkswagen (că asta e cea mai recentă!) sau despre Toyota?

TTIP e bun? O fi, nu am date suficiente pentru a mă pronunţa, dar când un respectabil ziar britanic, The Independent, dă şase motive cetăţeanului britanic pentru a fi speriat de TTIP între care citează un atac la adresa democraţiei, ce să spui? Ca e un vector al influentei ruse? Uitati si linkul meu!

http://www.independent.co.uk/voices/comment/what-is-ttip-and-six-reasons-why-the-answer-should-scare-you-9779688.html

Iar daca The Independent e prea de stanga pentru tovarasii de la hotnews, uitati in Le Figaro, cotidianul par excellence conservator din Franta, o serie de articole critice la adresa TTIP (denumit in franceza TAFTA)

http://recherche.lefigaro.fr/recherche/recherche.php?ecrivez=TAFTA

Lectura articolului de pe hotnews mi-a lasat un gust amar. La un sfert de veac de la Revolutie, dorinta de a pune pumnul in gura in cel mai pur stil stalinist (chiar daca in numele unor valori occidentale), este mai puternica decat oricand.

Daca Occidentul a inventat ceva nu e un sistem economic denumit capitalism, ci respectul pentru libertatile individuale. De exemplu libertatea de expresie o spune Curtea Europeana a Drepturilor Omului, ne pemite noua, cetatenii statelor parti (deci si romanilor!) sa exprimam si sa difuzam nu doar idei inofensive „ci si cele care nelinistesc, socheaza sau ranesc statul sau o parte a societatii”.

Altfel spus tovarasi inchizitori, nu doar voi aveti dreptul sa-i injurati pe crestinii ortodocsi si credinta lor, ci si acestia au dreptul de a se exprima, inclusiv prin critica TTIP sau a marilor corporatii. Si da, noi romanii avem dreptul de a ne apara impotriva atacului sistematic la adresa culturii noastre condus de favoritul Hotnews, Lucian Boia (citez din rectorul Universitatii Babes Bolyai, profesor doctor Ioan Aurel Pop, probabil alt anti-occidental).

Mai tovarasi, vizionati si voi The People vs Larry Flint daca nu vreti sa vedeti decat filme americane si o sa vedeti acolo ce inseamna libertatea de expresie…

Reclame

Etichete:

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: