Cinci destine romanesti

Dl profesor Radu Baltasiu posteaza pe Facebook un comentariu despre cinci romani care ar fi putut schimba lumea

http://www.activenews.ro/cultura-istorie/Profesorul-Radu-Baltasiu-Mihai-Viteazul-este-a-treia-incercare-dintr-o-serie-de-cinci-fracturi-ale-unui-destin-european-in-care-romanii-ar-fi-avut-ceva-de-spus.-5-romani-care-ar-fi-schimbat-lumea-123749

Sunt enumerati Neagoe Basarab, Mihai Viteazul, Petru Rares, Constantin Brancoveanu si Dimitrie Cantemir.

Fiecare dintre domnii enumerati de dl Baltasiu reprezinta personalitati extraordinare in istoria romanilor insa: Neagoe Basarab are nesansa de a domni in momentul in care Imperiul Otoman incepe expansiunea care-l va duce de doua ori la Portile Vienei. Fiul sau Teodosie va domni cateva luni iar locul lui pe tronul Tarii Romanesti va fi luat de Radu de la Afumati, un erou uitat, care prin luptele sale a asigurat faptul ca Valahia nu a fost transformata in pasalac.

Petru Rares a fost un adevarat print al Renasterii insa din nou, a domnit in momentul de apogeu al Puterii Otomane. A luptat contra acesteia dar a fost invins si a trebuit sa accepte statutul de domn al unui principat subordonat Imperiului Otoman. Din nou unul din blestemele familiilor domnitoare romanesti s-a repetat si nu a avut o succesiune demna: unul din fii s-a convertit la Islam, celalalt a fost unul din zeci de domni ai Moldovei despre care nu se mai stie nimic. Renasterea patronata de Rares ar fi putut lasa urme iarasi doar in cazul unei stabilitati dinastice.

Mihai Viteazul reprezinta una din marile enigme ale istoriei noastre. Adulat, demitizat, reevaluat, Mihai este un personaj ale carui fapte nu pot fi judecate fara o analiza profunda a contextului in care s-a desfasurat domnia lui. Ar trebui o viata de om pentru a deslusi relatia sa cu Rudolf de Habsburg, intentiile lui Rudolf in legatura cu Mihai, rolul lui Rudolf in asasinarea acestuia. Raspunsul la intrebarea ce s-ar fi intamplat daca Mihai Viteazul nu ar fi fost asasinat poate reprezenta intr-adevar inceputul unui scenariu fascinant de istorie alternativa.

Constantin Brancoveanu a fost o figura tragica a politicii romane. Incercarea lui de a-si mentine independenta in contextul expansiunii austriece (pana la 1739, in momentul pacii de la Belgrad, Austria a fost un imperiu ofensiv, care aparea capabil sa cucereasca toata partea europeana a Turciei) si al celei rusesti a dus in cele din urma la pierderea lui. Sigur, au contribuit intrigile Cantacuzinilor dar si politica sa dubla in momentul ofensivei rusesti de la Prut. Chiar daca nu ar fi fost mazilit, este greu de presupus ca prosperitatea Tarii Romanesti ar fi supravietuit razboiului dintre austrieci si turci incheiat cu Pacea de la Passarowitz, din 1718 prin care Valahia a pierdut Oltenia. Drama lui Brancoveanu este eterna drama a unui personaj care conduce o tara mica aflata la confluenta imperiilor. Iar caderea lui este datorata compromisurilor pe care acesti lideri trebuie sa le faca inevitabil…

Ajungem la Dimitrie Cantemir, domn meteoric al Moldovei dar iluminist avant la lettre si fin cunoscator al Imperiului Otoman (o raritate in Europa acelor vremi). Istoric, filosof, romancier extraordinar, Cantemir a fost un om politic mai putin norocos deoarece s-a legat de Rusia atunci cand acesteia nu-i venise inca momentul. In exilul sau rusesc a scris cele mai reprezentative opere si a cunoscut recunoasterea ca intelectual. Paradoxul este ca familia sa s-a rusificat… Iar raspunsul la intrebarile ce s-ar fi intamplat in cazul unei victorii rusesti la Stanilesti? Ar fi reusit Rusia sa obtina un cap de pod in Tarile Romane cu aproape un secol inainte? … nu este de natura sa ne umple de bucurie.

In concluzie este greu de sustinut ca fiecare dintre cei cinci mari romani enumerati de dl Baltasiu ar fi putut neaparat schimba lumea (cu exceptia poate a lui Mihai Viteazul daca nu ar fi fost asasinat in 1601).

Asta nu inseamna insa ca trebuie sa minimalizam importanta lor, sa-i denigram sau mai rau sa-i uitam.

Reclame

Etichete:

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: