Moscheea din Bucuresti (cu update)

Update: pe site-ul unei doamne de confesiune musulmana se afla prezentarea tuturor moscheilor din Bucuresti. Una singura, cea de langa statia de metrou Eroii Revolutiei apartine de Muftiat. Anexez linkul

http://shakuka.blogspot.ch/p/ghid-moschei.html

In numele lui Allah, cel atotputernic, cel milostiv. Sau in transliterare din araba, limba sacră a Islamului, Bismillah ir rahman ir rahim. Asa incepe fiecare capitol din Coran.

Acum toata lumea a avut cate ceva de zis in problema moscheii din Bucuresti. Incepand cu Traian Basescu, care s-a dovedit un individ mediocru si care de dragul unei scatoalce peste ceafa lui Ponta, a adus in discutie spectrul islamizarii Romaniei.

Haideti sa reflectam la cateva fapte: islamul este o prezenta in crestere in Romania. Dincolo de sporul natural (care este greu de cuantificat avand in vedere manareala cifrelor de la recensamant), avem crestere clar datorita imigrarii (iarasi aici nu avem cifre de incredere) si convertirilor. Da exista romani care s-au convertit la Islam. Si nu, nu sunt doar romance maritate cu arabi sau turci. Sunt si barbati romani care s-au convertit iar uneori si-au convertit si familiile. Nu ma credeti? Cautati pe facebook paginile diferitelor moschei din Bucuresti. Avem in Bucuresti si o moschee siita, cu pagina de Internet si facebook. Cat de semnificativ e fenomenul convertirii? Habar n-am. As indrazni sa spun ca nu e mai semnificativ decat o anumita moda de la inceputul anilor 90 cand bisericile catolice si adunarile neo protestante erau pline de ortodocsi dezamagti sau dezorientati.

Comunitatea autohtona de musulmani (turci si tatari in special) este reprezentata de Muftiatul autohton. Problema e ca noii musulmani (imigranti, convertiti si familiile) nu se simt deloc reprezentati de muftiat. Asa ca in Bucuresti au aparut moschei care nu sunt sub ”ascultarea” Muftiatului, ci functioneaza independent de acesta si, de multe ori, contra lui. Trebuie subliniat ca in Islam (in cel sunit, cel putin) nu exista ca in Ortodoxie sau Catolicism subordonare ierarhica fata de episcop, papa sau sinod. Teoretic orice grup de credinciosi se poate strange si se poate ruga lui Allah. Iar imamii nu au acelasi statut ca preotii ortodocsi (sau catolici), adica nu au nevoie de binecuvantare din partea episcopului si de diploma in teologie. Imamul este cel care conduce rugaciunea. Situatia seamana mai degraba cu cea de la adunarile neoprotestante, unde orice comunitate poate desemna un pastor, fara a avea nevoie de vreo binecuvantare a unei autoritati superioare.

Prin urmare, degeaba spune Muftiatul ca moscheile respective sunt clandestine sau ilegale. Daca oamenii se duc acolo pentru a se ruga in legea musulmana nu incalca nicio lege romana. Si am o banuiala ca anumite institutii supravegheaza indeaproape aceste adunari :)…

O moschee noua pe un teren de 11.000 de metri patrati, sub autoritatea Muftiatului, ar fi utila acestuia, poate. Ma indoiesc ca vor veni la ea multi din cei care frecventeza moscheile ne-autorizate. Ma indoiesc ca rata convertirilor la Islam va creste sau va scadea in mod spectaculos. Pur si simplu cultul islamic va avea o cladire de referinta alaturi de Catedrala Mantuirii Neamului, Catedrala Sf Iosif, Biserica Armeneasca sau cea Luterana. Sau de Templul Coral. Moscheea dintre blocuri, de la Pieptanari, este pipernicita si prea mica. Chiar si pentru 1000 de credinciosi.

Catastrofal mi se pare faptul ca statul roman a lasat pe seama Turciei intreaga contributie financiara pentru construirea moscheei. Muftiul a incercat sa prezinte situatia ca nu a vrut bani publici pentru moschee. Fals! In calitate de cetateni romani, musulmanii au dreptul de a solicita macar sprijinul partial al statului lor. Ca mai venea o contributie de la Erdogan sau din alta parte, astea trebuiau negociate de Guvern. Nu degeaba Carol I a construit Moscheea din Constanta din banii romanesti. A mai trimis Turcia ceva cadouri dar statul roman a construit moscheea pentru cetatenii sai musulmani. Asa, cu aranjamente obscure negociate inclusiv de Basescu si continuate de Ponta intreaga afacere e dubioasa si nu face decat sa hraneasca populismele de cea mai jegoasa speta. Si chiar e pacat…

Reclame

Etichete:

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: