Grecia

Marturisesc faptul ca am o anumita simpatie fata de greci. In anii 90, cand am inceput sa ies din tara si sa vad Europa, Grecia era singura tara unde daca erai roman aborigenii nu se uitau la tine ca la un scapat de la circ sau ceva similar. Si erau si in Grecia destule prostituate romance sau banditi la drumul mare.
Cu toate astea am vazut inca de atunci ca grecii traiau peste posiblitiatile lor. Amicii mei greci (doi baieti de o seama cu mine) aveau cheltuieli imense pe care le acopereau cu credite. Personal am oroare de datorii mai mai de o suta de lei dar cand le-am spus asta au dat din mana si mi-au spus „trebuie sa te inveti, asta e capitalismul”.
Anii au trecut iar eu am vizitat Grecia tot mai putin. Tin minte si de bula speculativa din 1999 sau 2000 cand bursa de la Atena a crescut ca o gogoasa si s-a dezumflat. Nu am indraznit sa-i intreb pe amicii mei greci cum s-au descurcat, de fapt eram convins ca se descurca ei intr-un fel sau altul si fara sa pagubeasca. Asa a fost, iar in octombrie ne vedem la Bucuresti sa sarbatorim 20 de ani de cand ne-am cunoscut. Sper sa poata veni.
Acum insa grecii au un premier care e admirat de o parte din ceea ce se numeste stanga romaneasca de bon ton pentru faptul ca tine piept creditorilor. Nu vreau sa incep o lunga discutie asupra responsabilitatilor a cine e vinovat a faptului ca europenii au inchis ochii in momentul includerii Greciei in EMU si apoi in Euro desi se vedea de pe Luna ca Grecia nu indeplineste niciun criteriu si ca institutiile de credit internationale au imprumutat Grecia masiv desi stiau clar ca aveau in fata statistici trucate, de faptul ca intreaga clasa politica din Grecia are o responsabilitate imensa pentru feudalizarea tarii si subordonarea economicului catre sectorul de stat si de multe, multe altele.
Ideea e ca Tsipras a pus piciorul in prag si e gata sa iasa la bataie cu finanta internationala. Si multi ofteaza domle ce tare e Tsipras….
Consecintele pentru Grecia vor exista si pentru moment sunt greu de cuantificat. Ceea ce vreau sa spun este ca toti astia imi amintesc de cei care in anii 90 il admirau pe Milosevici dom le ce tari sunt sarbii astia, uite cum tin ei piept lumii intregi. Nu cunosteam toate implicatiile conflictelor din Iugoslavia, cert e ca un prieten sarb mi-a spus recent care e bilantul anilor Milosevici: sarbii din Croatia si Kosovo au fost expulzati aproape in intregime, cei din Bosnia stau sub amenintarea unui nou conflict care le va fi net defavorabil, iar Serbia propriu zisa nu se simte nici ea prea bine. Cat despre rezistenta in fata bombardamentelor din 1999, vorba lui: toata Serbia era gata de rezistenta dar dupa doua luni de bombardamente aeriene Milosevici a cedat in aproape exact aceeasi temeni ca si la conferinta de pace. Cu asta si-a asigurat inca un an si jumatate la putere dar moralul sarbilor s-a prabusit complet dupa aia.
Ma tem ca si Tsipras va face la fel. Imediat inainte sau dupa referendum va veni cu niste propuneri prin care va accepta majoritatea propunerilor creditorilor si va spune electoratului ce leu a fost. Pacat, totusi Grecia merita altceva. Si la fel, finanta internationala merita alt adversar…

Reclame

Etichete:

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: