O altfel de viziune asupra propriei istorii

Și-n cartea veșniciei scrie

Că țări și neamuri vor pieri,

Dar mândra noastră Românie

Etern, etern va înflori.

Pe-al nostru steag e scris unire, Versuri de Andrei Barseanu

Mi-am amintit de aceste versuri acum cativa ani cand am citit un articol al regretatului Florin Constantiniu, care se incheia cu Finis Romaniae (S-a sfarsit cu Romania). Am considerat ca exagereaza dar incep sa ma intreb daca nu cumva a avut dreptate. Vad ca si Varujan Vosganian (care cred ca ar trebui sa se intoarca la scris si sa abandoneze troaca politica) se exprima in sensul asta

http://vosganian.ro/?p=6085

Atunci mi-am dat seama ca noi românii, ca majoritatea popoarelor, avem tendinta de a ne considera (ca natiune) eterni. In definitiv gandul ca urmasii tai vor continua sa traiasca pe care ai trait tu si au trait si stramosii tai face chiar si gandul la propria moarte suportabil.

Statul roman poate sa aiba hotare diferite dar noi romanii suntem vesnici, apa trece pietrele raman.

In linii mari cam asa gandesc toate grupurile etnice despre ele insele. Si cam asa au gandit toate, de la inceputul istoriei.

Exista insa un popor care a gandit altfel existenta sa, unul care a influentat indirect intreaga Europa. Pe vremea cand Roma nu era decat un targusor care incerca sa scape de sub asuprire, in centrul si nordul Italiei inflorea o civilizatie stralucita. Desi i s-a pastrat doar amintirea, civlizatia etrusca a dat romanilor multe din institutiile care aveau sa le defineasca in mod profund cultura: mitologie, organizare politica si militara.

Unul din conceptele preluate de catre romani de la etrusci este cel de saeculum, in romana secol. Insa in timp ce romanii defineau secolul drept o suta de ani, pentru etrusci saeculum era o perioada de timp care incepea cu un eveniment si se termina cu alt eveniment. Durata dintre cele doua nu era definita. Etruscii, spre deosebire de celelalte popoare nu credeau in vesnicia lor. Fiecare om si fiecare grup avea alocate cateva cicluri de existenta.

Pentru oameni zeii alocasera un maximum de 12 cicluri de 7 ani iar pentru poporul etrusc (se pare ca si conceptul de populus este moștenit tot de la etrusci) erau alocate zece saeculum. La finalul celui de-al noualea saeculum avea sa dispara poporul etrusc, iar la finalul celui de-al zecelea aveau sa dispara si ultimii cunoscatori ai limbii etrusce. In mod straniu prezicerile s-au adeverit. La finele Republicii Romane (cam in perioada lui Iulius Caesar) etruscii erau ireversibil latinizati iar in perioada lui Nero nu mai existau cunoscatori ai limbii etrusce (Robert Graves sustine intr-un roman ca in perioada domniilor lui Augustus și Tiberius ar mai fi existat cativa cunoscatori ai limbii etrusce).

Așa ca sa nu ne miram si sa ne gandim ce va ramane dupa poporul roman. Etruscii sunt norocosi intr-un fel. Nu doar ca lumea isi aminteste de ei, dar exista si o fundatie de studii etrusce, care publica o respectabila revista in limba engleza.

Ma intreb ce va ramane dupa noi si cine-si va mai aduce aminte de romani?

Reclame

Etichete:

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: