Casandrele

Casandra era in mitologia greaca prezicatoarea care ghicea exact viitorul dar era blestemata ca profetiile sale sa nu fie crezute.

Tocmai pregateam un nou post de istorie contrafactuala cand cazu pe scena natiunii scandalul cu Ponta. Desi nu ma intreseaza nici personajul, nici scena politica din acest moment (si nu doar de scarba, ci pentru ca parametrii evolutiei Romaniei sunt foarte previzibili, indiferent de cine e titularul primelor 5-6 pozitii in stat) mi-am adus aminte ca am prevazut caderea cabinetului pe blog aici (ceea ce se petrece acum sunt ultimele zile, maxim luni de agonie, pe Viorel nu-l prinde Craciunul la Victoria) si de modul in care Evenimentul Zilei al lui Cristoiu titra in anii lui de glorie (pana prin 1994/1995) ”Evenimentul Zilei a avut inca o data dreptate!”.

Pentru ziar era un mod de a vinde mai mult, dar în general multă lume se bucură cand ”ghiceste” ceva. Exista chiar oameni care fac bani din asta.

Cu toate astea cred ca nu e nimic mai frustrant decat sa prevezi dezastre (mai ales pentru chestiuni apropiate) si sa nu poti face nimic pentru a le impiedica. Povestea e veche, din mitologia greaca. In Iliada, Homer vorbea despre Casandra, cea care profetea dar nimeni nu credea in profetiile ei.

In istoria contemporana exista doua cazuri extraordinare. In ianuarie 1914 un fost ministru rus de interne a vazut exact consecintele aliantei Rusiei cu Marea Britanie si Franta impotriva Germaniei.A prevazut si infrangerea armatei ruse si prabusirea monarhiei tarilor. Soarta l-a iertat si a murit in 1915 ca sa nu vada cum i s-au implinit, aproape la virgula, previziunile.

http://novaonline.nvcc.edu/eli/evans/his242/Documents/Durnovo.pdf

Al doilea caz este cel al lui Ioannis Metaxas, dictatorul Greciei intre 1936 – 1941. Militar de cariera, Metaxas a fost unul din putinii oameni lucizi din Grecia, care s-au opus invaziei grecesti a Anatoliei in 1919. A scris ca Grecia singura nu poate asigura ocupatia malului estic al Egeei iar populatia greaca si armeana de acolo era incapabila sa-si asigure autoapararea. N-a stat nimeni sa-l asculte si in 1922 cateva milenii de civilizatie elena au fost efectiv desfiintate.  Sigur Metaxas a incercat (si intr-o masura a reusit) sa recreeze un nou stat grec dar catastrofa din Asia Centrala a alterat elenitatea pentru totdeauna.

Asa si cu viata politica din Romania! Ce daca un serviciu ii da la cap altuia ca sa-si puna ei oamenii? Ce daca justitia se confunda cu Ministerul Public ajuns azi in Romania la o pozitie pe care si Procuratura lui Visinski ar fi invidiat-o? Daca pleaca Viorel si vine Catalin se schimba ceva in Romania? Are vreo importanta daca Ioan (Ucu) Rus a grait la ordin sau din prostia care-i orbeste pe unii romani cand ajung ministri? Nu prea cred! Viitorul Romaniei este destul de sumbru si a fost descris aici.

Daca pleaca sau ramane Ponta se schimba ceva in acest tablou?

As tinde sa cred ca Barbu Mateescu a fost prea optimist. Daca Europa va cadea sub loviturile migratiilor si/sau ale colapsului economic, copiii nostri nici macar nu vor avea unde sa fuga…

Reclame

Etichete:

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: