AIIB

Nu vreau sa condamn sau sa laud pe nimeni. Sa luam urmatoarele fapte:
Premierul Ponta a batut moneda enorma pe necesitatea unor bune relatii economice cu China. A vizitat China de cateva ori, a organizat summitul China  plus 16 la Bucuresti. Si-a luat o multime de injuraturi pentru asta dar am zis ca merita daca reuseste sa lege ceva. Chinezii de azi nu mai sunt cei cu care Ceausescu avea o prietenie de conventienta in anii 70-80. Mai mult, avem prima generatie de lideri chinezi care nu e selectionata de Deng Xiaoping.
N s-a reusit nimic, nu conteaza daca din cauze de presiuni licuricesti sau din prostie interna. A se vedea site-ul lui Dan Tomozei care ca bun lucrator la presa de stat transmite discret si anumite nemultumiri ale establishmentului chinez…
Cred ca toti cei interesati de ce se petrece pe lume au vazut scandalul cu Banca Asiatica de Investitie pentru infrastructura (AIIB). Asta e o incercare a Chinei de a crea propria Banca Mondiala. Administratia Obama a facut in mod inutil scandal si a anuntat ca nu se va alatura Bancii deoarece ar fi lipsita de transparenta (Banca Mondiala e probabil un model…).
Cu toate astea, toti aliatii SUA din Europa in frunte cu Marea Britanie s-au alaturat Bancii. Vorbim despre statele mari precum Germania, Franta, toate statele scandinave precum si de Spania, Italia, Elvetia Austria. De asemenea, Australia, aliat fidel, a anuntat deja ca se alatura Bancii, iar Japonia considera. Ah si bomboana pe coliva, saptamana trecuta Polonia, stat mai serios decat Romania s-a alaturat la randul sau ca membru fondator al acestei Banci. Nu mai spun ca Ungaria, mai modesta a solicitat sa fie membru obisnuit al Bancii.
Nu stiu ce va iesi din aceasta banca. S-ar putea sa fie un mare balon de sapun. La fel de bine s-ar putea sa fie inceputul unei schimbari de polaritate in politica internationala. Insa e grav ca Romania a ratat acest moment probabil din cauza unei clase politice lipsite de curaj si viziune, terorizata ca o noua deschidere spre China l-ar costa dizgratia Marelui Licurici. Clar, Romania apara un anume statu quo depasit deja de ani buni cu un zel demn de o cauza mai buna. O mare porcarie care arata inca o data ca nu neaparat strainii sunt de vina (polonezii au avut curaj sa intre pe acest drum),ci miopii pe care-i avem in frunte…
Uitati aici lista oficiala a membrilor AIIB http://www.aiibank.org/members.html
Reclame

Etichete:,

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: