Superficialitate

Lumea e plina de cretini. Asta e un truism care trebuie repetat zilnic pentru igiena mentala. Mai rau, lumea e plina de certini suficienti. Iar disparitia ziarelor si aparitia site-urilor de stiri ii aduce in prim plan.

Din pacate, in timpul epocii Nastase mi-am creat reflexul conditionat de a deschide in fiecare zi site-urile ziare.com si hotnews.ro (pe vremuri http://www.revistapresei.ro).

In perioada respectiva erau surse decente de informare (alaturi de BBC in limba romana) si de multe ori am inchis ochii la tampeniile (sau chiar minciunile) pe care le spuneau in numele rezistentei fata de regimul lui Adrian premierul minune. Anii au trecut, ultimele iluzii ca raul din Romania poate fi macar stopat dupa un rand de alegeri au trecut de mult si, poate si datorita opozitiei mele fata de regimul Basescu am inceput sa vad site-urile respective in adevarata lor lumina. Stiri partizane, petarde aruncate de servicii sau de politicieni, stiri externe traduse prost din engleza (devenita singura limba straina cunoscuta de romani) si tot asa.

Azi deschid ziare.com si alaturi de o poza a procesiunii musulmane de la Mecca gasesc un titlu socant „De ce e necesara reforma Islamului, fie ea si violenta si dureroasa”. Un titlu stupid tipic zic, dar cand ma uit, vad ca e traducerea si prezentarea in forma Dan Diaconescu a unui articol aparut pe un blog Reuters. Ei, e traducerea aiurea, imi spun. Cand ma duc pe blogul Reuters vad ca autorul, John Loyd este un fel de profesor de jurnalism la Oxford. Aici e linkul

http://blogs.reuters.com/great-debate/2015/04/02/an-islamic-reformation-is-the-worlds-best-chance-for-peace/

Din pacate Ziare.com nici macar nu tradusese aiurea postarea de pe blogul respectiv. Loyd porneste de la faptul ca in Islam relatiile sexuale in afara casatoriei trebuie pedepsite cu lapidarea. Asa e, in multe culturi musulmane. In altele, nu. De exemplu in culturile musulmane europene (gen Turcia, cel putin in partea vestica, Bosnia, Albania) nimanui nu i-ar trece prin cap sa aplice pedeapsa respectiva. De asemenea, in Franta sau Marea Britanie, care gazduiesc mai multe milioane de musulmani, nu cred ca pedeapsa respectiva este aplicata.

De aici se trece la doua opinii, a profesorului Benny Morris un autor controversat dar respectabil de istorie contemporana din Israel și a unei personalitati fabricate de mass-media contemporana Ayan Hirsi Ali, o persoana care a mintit ca ar fi fost refugiata somaleza din zone de conflict si ar fi trecut prin diverse incercari in viata ei ca sa primeasca mai repede statut de azilant si cetatenie olandeza.

Ayan Hirsi Ali si-a exprimat opinii critice la adresa Islamului (unii le considera insulte), care au facut necesara protectia de catre politia olandeza.

Benny Morris a debutat ca un istoric ce nu a ezitat sa atinga aspecte controversate legate de crearea statului Israel inclusiv exodul populatiei arabe. Ulterior, dupa esecul tratativelor de pace din 2000 a devenit un critic nu atat al Islamului cat al palestinienilor.

Profesorul Loyd citeaza niste opinii ale profesorului Morris si ale lui Hirsi Ali care spun ca violenta musulmanilor este legata de islam nu o denaturare a acesteia cum a spus Obama.

Concluzia lui Loyd este clara Islamul sa faca bine si sa treaca la o reformare chiar si dureroasa. Postul lui este un monument de superficialitate tipic jurnalistica, precum Evenghelia dupa Sfantanita a lui CTP. A-i cita pe Benny Morris si pe Hirsi Ali intr-o discutie despre islam ca referinte este la fel de credibil ca si cum as face o ancheta jurnalistica despre PSD in care as lua ca referinte pe Traian Basescu si Ioana Ene Dogioiu.

A considera ca Islamul, o religie cu peste 1 miliard de aderenti raspanditi in toata lumea, trebuie maine sa treaca la o reforma dureroasa si chiar violenta pentru ca asa au procedat iudaismul si crestinismul este o dovada de suficienta si de superficialitate. Reforma crestinatatii occidentale a durat secole, a inclus razboaie confesionale inclusiv razboiul de 30 de ani care literalmente a aneantizat spatiul germanic, milioane de morti si refugiati, persecutii ale minoritatilor ramase de partea gresita a frontierelor (a se vedea soarta catolicilor in Olanda sau Marea Britanie si cea a protestantilor in Franta sau nordul Italiei, sau a protestantilor extremi care au dat nastere bisericilor menonite in toata Europa). Toate astea se petreceau mai ales in Europa (si in coloniile din Americi dar in masura mai mica) asa ca restul lumii a ramas neatins de conflictele respective.

Iar a doua constatare a lui Loyd, reducerea puterii dinastiilor precum cea saudita este complet ridicola. Casa lui Saud tocmai face praf Yemenul ca sa se lupte cu niste deviationisti siiti. Sigur totul este invelit intr-un amalgam de cuvinte frumoase precum restaurarea presedintelui legitim (pentru occidentali) sau lupta contra siitilor (pentru restul lumii islamice) dar de fapt totul se reduce la o lupta pentru putere cu Iranul, celalalt pretendent la postul de hegemon regional.

Din cauza lumii globalizate in care traim, o reforma dureroasa precum cea preconizata de Loyd ar fi foarte dureroasa pentru Occidentul care gazduieste largi comunitati musulmane.

Si asta preda repet la Oxford. Atunci, ce pretentii sa mai ai de la ziaristii nostri care de multe ori nici studiile nu si le mai fac?

Reclame

Etichete:,

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: