O noua Constitutie

Guvernul Ponta e pe duca asta e clar si pentru cel mai putin avizat observator al Romaniei. Cand ANAF-ul ajunge sa inchida saormaria de la Dristor, injurat nu este seful institutiei respective, ci seful lor cel mare V Ponta. Vorba unei balade aromane : „piu piu si piu piu piu, cine-a mai vazut mort-viu?”.

Situatia nu e noua, asa patea si guvernarea CDR. Cand incerca o lovitura contra criminalitatii organizate institutiile care ar fi trebuit sa o indeplineasca faceau tot posibilul sa o faca lata si toata lumea sa injure guvernul (un exemplu care-mi vine la indemana este actiunea Luna a lui Dudu Ionescu, cand politia a incercat sa asaneze Bucurestiul, dar a reusit sa aresteze doar vreo patru fete pe centura…). E si asta un alt semn (dupa pierderea alegerilor) ca „statul profund” lucreaza impotriva PSD. Pentru multi pesedisti asta e un mare soc.

Nu despre asta vreau sa vorbesc, ci despre faptul ca in disperare de a gasi noi jonglerii (dupa cea cu Codul Fiscal), Ponta anunta azi ca vom avea noua Constitutie pana la finele anului.

Daca se va intampla asa ar fi un mare pacat. Cu exceptia momentului 1866, orice adoptare a unei noi Constitutii in Romania a fost semnalul unei crize politice si a generat o mare fractura in societate.

In 1923 Constitutia adoptata de PNL ul lui Ionel Bratianu a generat un conflict politic de proportii, ceea ce l-a determinat pe Maniu (om politic mediocru, dar un opozant redutabil) sa o declare un dictat al PNL. Regimul constitutional a supravietuit taras grapis pana in 1938, apoi la 23 august am avut un fel de restabilire a regimului constitutional pentru ca dupa alegerile din 1946 orice iluzie sa fie spulberata.

Constitutia din 1991 este un document facut pentru Ion Iliescu si regimul sau, redactat de Antonie Iorgovan cu ceva consultanta din partea unei mari mediocritati franceze, Robert Badinter. Constitutia respectiva nu prevedea separarea puterilor in stat (nici Iorgovan, nici colegii sai de catedra nu au respectat vreodata puterea judecatoreasca) garantarea proprietatii iar regimul imbecil creat ne-a dat un presedinte care poate trage o sumedenie de sfori cand are un guvern de aceeasi culoare politica (Iliescu in cei 10 ani de guvernare, Basescu oarecum intre 2004 – 2006 si 2009 – 2012) dar care nu prea poate face nimic atunci cand coabiteaza (desigur, poate pune talpi, recolta informatii, sabota guvernul dar e o lupta de uzura). Iar in 2003 am avut o cosmetizare a Constitutiei care i-a dat 10 ani de Presedintie lui Basescu (e drept se pregatisera pentru Adrian Nastase). In general multe din nefericirile Romaniei pornesc de aici.

Poate nu de la textul propriu zis de Constitutie, ci de la atmosfera de ura si confruntare in care a fost adoptat.
Imi aduc aminte cum FSN-ul (nu se scindase inca, desi Petrica Roman fusese mazilit) urla impotriva opozantilor considerati anti-romani anti orice, iar opozantii (inclusiv subsemnatul) au inghitit rezultatul dezbaterilor si referendumului ca pe inca o umilinta din partea regimului iliescian.

Constat ca dl Mateescu, unul din blogerii mei favoriti apreciaza sistemul
http://sociollogica.blogspot.ch/2015/03/iluzii-ne-constitutionale-si-o-solutie.html
raman la parerea ca e un sistem cretin care trebuie schimbat. Iar o noua Constitutie ar trebui sa fie rezultatul unei negocieri serioase intre toate fortele politice reprezentate in Parlament. Desigur, visez aiurea oamenii politici romani sunt incapabili de dialog sau de apararea intereselor nationale…

Reclame

Etichete:,

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Trackbacks / Pingbacks

  1. Casandrele | quovadisromania - 11/06/2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: