Ganduri despre China

Dupa cum spuneam in precedentul post, o mare confuzie (sper ca este doar in spatiul public) este legata de realatiile Romaniei cu marile puteri. Una din cele mai mari este evaluarea relatiei cu China.

Pentru unii, este anatema, pentru altii de pe urma unei  aprofundari a relatiei cu China ar urma sa curga capitaluri pe meleagurile romanesti. Toate astea dovedesc o mare necunoastere a Chinei.

Daca partizanii Chinei cred ca amintirea vremurilor lui Ceausescu este destul pentru a aduce capitaluri chinezesti in Romania, sa stie ca se insala. Chinezii sunt absolut rapaci si in niciun caz nu sacrifica banii de dragul unei iluzorii prietenii sau ca pomana de sufletu lui nea Nicu. Un am experienta directa dar oameni care au facut afaceri cu chinezii mi-au spus ca fara a fi neaparat tepari sunt frustranti, prudenti, sacaitori si aroganti, insusiri care fac dureroasa (dar nu imposibila) negocierea cu ei.

Mai mult, China are un plan (spre deosebire de Romania, unde nu doar politicienii par incapabili sa gandeasca dincolo de urmatoarele alegeri) pe termen lung de patrundere in spatiul european. Recent a incheiat un acord de liber schimb cu Elvetia (primul de acest gen incheiat cu un stat european) care merge greu dar reprezinta o prima bresa deschisa in spatiul european.

Pentru moment nu are in vedere negocieri cu UE ca bloc. A purtat negocierile in format 1 + 16 unde unu este desigur China, iar ceilalti 16 fomistii est-europeni (o editie s-a desfasurat si la Bucuresti) si a reusit sa sperie “vechea Europa” care nu a ezitat sa puna dulaii de la Comisia Europeana sa reaminteasca est europenilor ca UE este solidara.

Solidaritatea a durat pana la momentul constituirii Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) cand Franta, Marea Britanie si Germania s-au alaturat fara sa le pese de reprosurile SUA si desigur, fara sa-si aminteasca de ce le predicasera marunteilor din estul Europei.

In principiu, pentru China, Romania poate fi utila dar in niciun caz nu reprezinta vreo prioritate. Personal consider ca administratia chineza actuala are ca prioritate conectarea la reteaua de gaz ruseasca (prin Asia Centrala) si exploatarea captivului rus adus in genunchi de sanctiunile occidentale. Faptul ca a renuntat la prudenta traditionala in cazul Ucrainei si a sprijinit Rusia arata ca optiunea chineza este clara.

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraine-crisis-top-chinese-diplomat-backs-putin-says-west-should-abandon-zerosum-mentality-10075762.html

In conditiile astea, credeti ca amintirea lui Dej, Ceausescu sau chiar Iliescu mai are vreo importanta pentru Beijing? Ca va da navala capitalul chinez spre Romania? In plus, in martie anul asta Guvernul Romaniei a denuntat contractul privind Combinatul Energetic Hunedoara, alt punct prost pentru Romania…

Daca va intereseaza sa aprofundati China va recomand blogul lui Dan Tomozei, jurnalist la Radio China International

www.dantomozei.ro

Pentru un newsletter in limba engleza

https://sinocism.com/

Este valoros, fiind blogul unui american care scrie din China.

Mai vorbim despre marile puteri si Romania

Reclame

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: