Cazul Vosganian

Nu mi-a fost niciodata simpatic Varujan Vosganian. Habar nu am care e treaba cu gazele ieftine date unui milionar care banuiesc ce hram poarta si ca descinde din mantaua Sistemului (Structurilor cum spunea raposatul Radu Vasile) ca majoritatea afaceristilor post-decembristi. Nu ma intereseaza nici stilul lui de viata (prea luxos spune delatiunea Alinei Mungiu Pippidi).

Nu, sa va spun despre ce e vorba: tin minte cum a inceput cariera politica in calitate de reprezentant al minoritatii armene din Romania. Nimic spectaculos, reprezentarea tuturor minoritatilor in Parlament mi se pare una din chestiile bune de dupa caderea lui Ceausescu. Insa Varujan pe la finele lui 1994 inceputul lui 1995 publica intr-o revista, interesanta pentru vremurile respective, se numea Politis un rechizitoriu la adresa politicii romane fata de minoritati, comparabil cu cel al unor reprezentanti radicali ai UDMR. Ipocrizie, asuprire, revendicare de drepturi colective omul era mai nimicitor decat DNA-ul  de azi! OK, treaba lui, opinia lui desi eram de parere ca exagereaza foarte mult in articolul sau.

L-am pierdut din vedere pentru cativa ani pana in 1998 cand aflu ca impreuna cu Partidul Alternativa Romaniei a iesit din guvernarea CDR iar apoi a fondat Uniunea Fortelor de Dreapta. Mamaaaa si ce discurs de dreapta avea Partidul respectiv (si Vosganian in calitate de co-presedinte)! Ce cruci tragea prin bisericile ortodoxe (desi el era credincios apostolic armean)! Slogane gen ordine, traditie samd samd.

Sa ma ierte Dumnezeu, dar eu nu cred intr-o astfel de transformare! Nu te poti transforma in 4-5 ani (desi aia erau ani mult mai furtunosi decat astia de-acum) dintr-un reprezentant al minoritatilor (nu oprimate, dar nici foarte libere dupa opinia dlui Vosganian din 1994) intr-un exponent al conservatorismului traditionalist.

P.S. Ma refer la omul politic. Cartea Soaptelor mi-a placut foarte mult si-mi spun ca dl Vosganian lungeste lipsa persoanelor care s-au ratat ca oameni de cultura ca sa devina politicieni mai mult sau mai putin mediocri…

Reclame

Etichete:,

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: