Omagiu conducatorului iubit!

In iunie 1940, sub Carol al II-lea aparea primul “Omagiu” la adresa conducatorului iubit.Prima Decennalia Felicia, numarul special al Revistei Fundatiilor Regale din data de 8 iunie 1940, dedicat restauratiei carliste in care semneaza nume mari ale culturii romane Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Constantin Rădulescu-Motru, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, N.I. Herescu, Cezar Petrescu, George Călinescu, Nichifor Crainic, Ion Marin Sadoveanu, Perpessicius, fratii Teodoreanu, Ionel si Pastorel. Cei zece ani sunt aniversati in trei teme, Regele, Tara cea Noua si Creatia Culturala.

Am citit numarul respectiv prin anii 90 si initial m-am cutremurat de ras. Versuri de Arghezi: „Graiul gândit, atât cât va fi grai,/ O să-şi aducă-aminte de frumosul Crai/ Şi mintea, cât va fi o minte, / Smerită-şi va aduce-aminte ».

Cezar Petrescu : Suveranul nostru este floarea extremă a acelei frământări de veacuri care, prin amărăciuni şi bucurii, prin lupte ori prin tratate cu imperiile vecine, ne-a dus la România de azi, care ne-a dat pe Mircea cel Bătrân, pe Ştefan cel Mare, pe Mihai Vitezul, pe Brâncoveanu, pe Tudor Vladimirescu, falanga de la 1848, pe Cuza, pe Carol I, pe Ferdinand I”.

Mihail Sadoveanu: „Dincolo de apa Răsăritului nu mai sânt oameni,/ N-au pierit, ci li s-a veştejit surâsul,/ În zarea curganelor cerul se umbreşte/ De aripa liliacului spaimei…“ Sadoveanu avea sa tina peste sase ani faimoasa conferinta Lumina vine de la rasarit.

Bun, cunoastem toti ca oamenii sunt sub vremi dar asta e un avertisment pentru toti oamenii de cultura in a fi mai reticenti atunci cand isi slavesc protectorul mai ales cand asta e un sef de stat.

M-am umplut apoi de tristete cand mi-am dat seama ca la trei saptamani dupa aparitia Omagiului Romania Mare inceta sa existe. Salvatorul Neamului (din acel moment), Carol al II lea ceda fara lupta Basarabia si nordul Bucovine si lasa milioane de oameni (inclusiv multi care crezusera promisiunea lui ca nicio brazda de pamant romanesc nu va fi cedata fara lupta), prada URSS.

Am mai incheiat un deceniu cu alt carmaci in decembrie 2014. Bun stiu omagiile ridicate de Tismaneanu, Patapievici si altii. Insa cel mai nostim e un omagiu foarte asemanator cu cel al Revistei Fundatiilor de catre o platforma online a Adevarului. Romania de la zero.
Cititi si amuzati-va sau injurati (eventual entuziasmati-va, daca va place Basescu)

http://zodiascorpionului.dela0.ro/?q=zodia-scorpionului

Daca nu aveti rabdare, multumim autorilor, care incep cu concluzia: „Zodia Scorpionului, seria editorială Dela0.ro dedicată evaluării moștenirii care rămâne la capătul a 10 ani cu Traian Băsescu președinte, a ajuns la momentul bilanțului. După nouă episoade în care am analizat în detaliu ce s-a întâmplat cu România în ultimul deceniu, al zecelea și ultimul vine să facă o radiografie de ansamblu. Concluzia, după trecerea prin Zodia Scorpionului, este că suntem mai siguri ca țară decât în 2004, cu un stat mai suplu și mai pregătit să răspundă instituțional parteneriatelor externe asumate, dar și mai nevrozați, mai incapabili să dialogăm, mai divizați social. Dacă o țară se face și cu instituții puternice, dar și cu oameni liberi, moștenirea pe care ne-o lasă Traian Băsescu stă sub semnul reușitei, acolo unde a fost vorba de disciplină, dar și al eșecului, acolo unde a fost nevoie de libertate”.
Aferim! In februarie ne-am lamurit intr-adevar cat s-au intarit institutiile in deceniul Basescu!

Reclame

Etichete:, ,

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: