Intrebarile mele despre Revolutie…

Gata nu va mai plictisesc cu amintirile mele de la Revolutie, am patit ca Proust mi-am adus aminte de atmosfera de dinainte de 89 si nu m-am mai putut opri.

Nu stiu daca atunci sau in anii care au urmat am ramas cu cateva intrebari la care niciodata nu am avut raspuns. Mai mult, constat ca nimeni nu le pune in discutie in spatiul public desi sunt convins ca raspunsurile la ele nu ar fi lipsite de interes. Sa incepem:

– care a fost rolul statelor vecine in evenimentele din decembrie 89? Au aparut destule materiale inclusiv ale unor ofiteri in rezerva din Securitate si Armata despre rolul URSS si al Ungariei in evenimente (inclusiv in perioada de dinaintea caderii lui Ceausescu) si imediat dupa aia dar nu s-a spus aproape nimic despre rolul Iugoslaviei. Recent Radu Tudor a publicat un interviu cu fostul sef al serviciului Armatei Romane, vice amiralul Dinu, care reaminteste avertismentul transmis de omoogul iugoslav referitor la planul de declansare al unor tulburari in zonele de frontiera. Se ignora insa faptul ca pana in 22 decembrie informatiile despre Timisoara au fost transmise aproape exclusiv prin intermediul Tanjug agentia de presa iugoslava.

De asemenea in 21 decembrie Radio Europa Libera in limba romana a difuzat o stire conform careia Radu Balan primul secretar de la Timisoara urma sa se intalneasca cu revolutionarii la Varset, in Iugoslavia. Nu am vazut nimic despre aceste chestiuni in niciunul din documentarele sau evenimentele despre 89. Erau iugoslavii utilizati in rol de intermediari (cum au fost utilizati ungurii)? Au avut si o agenda proprie (tot ca ungurii)?

– care era planul URSS pentru Romania? Se vorbeste enorm despre reactivarea vechilor agenti precum Militaru, Kostyal si ultimul pe lista cu voia dumneavoastra stim noi cine :)… dar se ignora faptul ca URSS in ultimii ani utiliza basarabeni in relatia cu Romania.

De exemplu Mihai Popov, ulterior ministru de externe al R Moldova a fost diplomat sovietic in post la Bucuresti. Eu banuiesc ca Gorbaciov avea intentia de a tine Romania aproape in sfera de influenta a URSS (a se vedea tratatul din aprilie 1991 dintre Romania si URSS) cam cum doreste (dorea) sa tina Putin Ucraina, pe post de zona de tranzitie intre Occident si Rusia (URSS).

Nu avem informatii clare in acest sens si probabil nu vom mai avea cateva decenii dar istoria Rusiei (inclusiv in avatarul sau sovietic) este cea a cautarii unei zone de siguranta prin care sa evite contactul direct cu potentialii adversari. Atunci in devembrie 89 era clar chiar si pentru Gorbaciov ca Polonia urma sa treaca ireversibil in zona occidentala de influenta, la fel Ungaria si Cehoslovacia. In conditiile astea, Romania era o compensatie relativ satisfacatoare (venea la pachet cu Bulgaria)…

– Care a fost rolul serviciilor occidentale in evenimente? Din documentele publicate pana in prezent rezulta ca americanii nu ar fi considerat Romania o prioritate, lasand cale libera rusilor. Documentele nu dau insa decat imagini de la nivelul de varf al administratiei. La nivel „de lucru” de exemplu al statiilor CIA din Europa de Est nu a aparut nimic. Daca adaugam faptul ca in 1990 la conducerea statiei CIA din Bucuresti a fost numit un personaj condamnat ulterior de doua ori (!) pentru spionaj in favoarea rusilor, Nicholson, tabloul se complica.

Un alt serviciu despre ale carui activitati nu stim nimic in perioada respectiva este cel al Germaniei. Sigur, oamenii erau ocupati in DDR, care intrase in ultimul an al existentei sale insa ofiterii de contrainformatii care au vorbit despre situatia de dinainte de 89 sustin ca serviciul german era unul din cele mai active in Romania (a se vedea marturia unui ofiter de Securitate citata de Alex Mihai Stoenescu in Istoria Loviturilor de Stat din Romania). DIn nou tacere deplina asupra eventualelor actiuni ale oamenilor de pe teren…

– Se vorbea mult in primul deceniu de dupa Revolutie despre „agresiunea electronica”: tinte false aparute pe ecranele radarelor, conversatii receptionate de armata in limbi straine, cu scopul de a spori confuzia armatei. Cine era responsabil? Banuiala mea e ca erau sovieticii insa niciodata nu s-a dat un raspuns convingator.

– Asta e mai mult asa ca sa fie… Cine au fost teroristii? E interesant de urmarit istoria raspunsurilor date la aceasta intrebare de-a lungul timpului. De la „arabi in slujba lui Ceausescu” la „securisti in slujba lui Iliescu” avem toata gama de raspunsuri. Banuiala mea e ca au fost in special oameni din servicii, utilizati de noua putere.

Reclame

Etichete:,

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: