1 Decembrie

Soldatiromani

Prizonieri2Prizonieri11 Decembrie este o sarbatoare neiubita de romani. Dupa 1989 a fost proclamata de regimul Iliescu si niciodata insusita de populatie. Pentru marea masa a populatiei e o zi libera inainte de Craciun iar pentru politicieni inca o ocazie sa se arate in public la Alba Iulia sau la Bucuresti.

Mai mult de la Lucian Boia incoace e la moda sa scuipi pe Romania si pe idealul Unirii asa ca pentru noi care mai simtim romaneste este un chin sa ne facem vocea auzita azi.

In fiecare 1 Decembrie ma gandesc la romanii care au suferit pentru aceasta tara, buna, rea sau „altfel”. Exemplul lor imi arata ca totusi, nu suntem condamnati si ca nu Lucian Boii au dreptate.

Azi ma voi ruga si voi aprinde o lumanare pentru romanii din fotografiile de mai jos. Sunt prizonieri cazuti in captivitatea sovietica in luna noiembrie 1942. Probabil foarte putini dintre ei s-au intors acasa si multi au ramas in Kazahstan, la Oranki sau in alte lagare de pe intinsul Uniunii Sovietice. In a treia fotografie apar trupurile a patru sau cinci soldati romani cazuti la Stalingrad.

Nota: Pozele sunt luate de pe un site rusesc http://www.waralbum.ru

Site-ul are foarte multe fotografii cu soldati romani. Daca va intereseaza, aici e link-ul la toate fotografiile cu soldati romani

http://waralbum.ru/tag/%d1%80%d1%83%d0%bc%d1%8b%d0%bd%d1%8b/

Reclame

Etichete:

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

3 responses to “1 Decembrie”

 1. Cristian Banu says :

  Să știi că greșești 🙂 Chiar pregăteam un articol pe tema asta, dar sunt între două drumuri așa că mai durează un pic.

  De câțiva ani buni asistăm la creșterea sentimentului patriotic la români. De la an la an sunt din ce în ce mai multe stegulețe la ferestre, fasolea cu ciolan a fost „internalizată” ca meniul „ritualic” de sărbătoare, târgurile de „bunătăți tradiționale” sunt organizate săptămânal nu doar în București, prin hypermarketuri produsele cu steagul tricolor sunt bine semnalizate…

  Vezi și pe jurnalistan.ro un interviu interesant cu Vintilă Mihăilescu scuze că nu pot să dau acum link direct dar sunt pe fugă.

  • RQ says :

   Multumesc Cristian, am vazut interviul. Referitor la 1 Decembrie hai sa spun ca are dreptate si ca romanii au inceput sa-si aproprie sarbatoarea.

   In rest Mihailescu este tot din scoala Boia care se vrea mai spiritual: romanii sunt o creatie recenta de maximum 300 de ani, Romania este o inventie constituita prin propaganda si presiune administrativa.

 2. Cristian Banu says :

  300 de ani e mult, România e o invenție pașoptistă cu multe influențe de la Școala Ardeleană care simțea nevoia să-și găsească o justificare a luptei pentru drepturi civile… Însă nu văd de ce asta ar fi ceva rău.

  Pe de altă parte, cu Boia ai dreptate, e un fel de Pavel Coruț pe invers 😀 De Mihăilescu nu mă pronunț, fiindcă nu prea l-am citit, doar arareori articolele din Dilema unde e simpatic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: