O istorie incurcata de acum 30 de ani (Update)

Citesc presa romana rar, pentru ca nu merita. Nu cred ca am mai cumparat un ziar pe hartie de vreo doi ani. Din cand in cand ma uit pe net (unde se fura intr-o veselie articole sau se traduc prost) dar acolo se mai gaseste cate ceva (nu mare lucru dar oricum…)

Eeei, miercuri in Romania Libera (pe vremuri un ziar respectabil) gasesc la rubrica Aldine sub titlul «Delasarea secului» o «poezie patriotica»semnata de un autor Petre Ivancu. O citesc, e o chestie bizara; aluzii, foarte de departe la faimosul masacru comis de legionari la Abatorul din Bucuresti in ianuarie 1941, o batere cu pumnul in piept cum la noi cerul si iarba vorbesc romaneste.

Per ansamblu o chestie scremuta, nici patriotic plata, nici avantat nationalista. Daca va intereseaza, uitati aici textul:
http://www.romanialibera.ro/aldine/indigo/poezie-cu-cantec-341250

Caut pe net si descoper ca poezia respectiva a fost publicata in 1986 si a iscat o minicriza in relatiile dintre Romania si comunitatea evreiasca, cu rabinul Rosen protestand, iar apoi autoritatile romane isi cer scuze in mod discret, iar poetul a fost interzis.

Misterios este faptul ca autorul respectiv a disparut apoi complet din circuit. Un bun prieten de familie, care a fost profesor de literatura romana de vocatie timp de 42 de ani, si care are acasa colectii de Romania Literara, SLAST (Suplimentul literar artistic al Scanteii Tineretului) din perioada anilor 80 imi spune la randul lui ca nu-si aminteste de scandalul respectiv (spre deosebire de cel dintre Vadim Tudor si Moses Rosen despre care se auzise in toata Romania) si ca-si aduce aminte de poet, ca de o tanara speranta care a disparut. I-a citit niste poezii, le considera cam pe linia lui Ion Gheorghe (Ivancu scria cu rima insa) si cam atat. Dupa scandalul cu pricina, omul a disparut complet. Nu a mai aparut nici dupa ’89.

Chiar asa, stie cineva ce s-a mai intamplat cu Petre Ivancu?

UPDATE: Dom profesor e mare! A gasit pana la urma cateva date. Ivancu nu era scriitor profesionist, ci muncitor intr-o uzina din Craiova. Asta explica si stangaciile de exprimare dar si disparitia completa din circuit dupa interdictie si faptul ca nu a mai reaparut dupa ’89. Cred ca in cazul din 1986 omul a fost folosit, dupa care a fost abandonat.

Reclame

Etichete:

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

2 responses to “O istorie incurcata de acum 30 de ani (Update)”

  1. Antipa Croitoru says :

    Petre Ivancu a plecat din casa mea pe data de 15 ianuarie 1987 la ora 8.00 şi de atunci nu se stie nimic de el

    • Radu says :

      Va multumesc pentru precizari. Disparitia lui Petru Ivancu ramane unul din marile mistere ale Romaniei de dinainte de 89, iar lipsa de interes pentru soarta lui este surprinzatoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: