Ucraina – bilant provizoriu

Cum am spus in precedentul post, cred ca avem in acest moment in Ucraina un moment de acalmie care va mai dura. Toata lumea se repozitioneaza pornind de la premisa, justa consider, ca Rusia va evita o implicare mai accentuata (atac clasic cu trupe la sol).

 Tragand linie si adunand in acest moment Rusia nu are un bilant stralucit : a anexat Crimea si a creat haos in estul Ucrainei dar in masura mult mai mica decat se astepta. Comparati hartile Novorossiei si cele ale Ucrainei si veti vedea ca visul rusesc include toata partea de sud a Ucrainei. Ei bine, in regiunile unde Rusia conta pe un mare numar mare de suporteri (Odesa, Herson, Nikolaiev, Dnepropetrovsk, Zaporoje) actiunile pro – rusesti au fost timide, iar reactia sustinatorilor statului ucrainean a fost ferma (in special la Dnepropetrovsk, orasul de nastere al lui Brejnev).

 Sunt convins ca Rusia are suficiente mijloace (si resurse umane) pentru a crea haos in regiunile respective dar este clar ca nu vrea sa se vada ca in regiunile « Noii Rusii» exista destui sustinatori ai statului ucrainean si/ sau oponenti ai Rusiei. Pentru moment Rusia nu doreste sa-i vada batuti pe oamenii ei  si cred ca Odesa a constituit o amenintare suficient de serioasa. Mai incolo, cand autoritatile de la Kiev vor fi incapabile sa asigure o functionare cat de cat normala a statului, sunt convins ca Rusia va relua actiunile de destabilizare. In definitiv, loialitatile multor persoane dintre Donetk si Odesa pot fi intoarse cu o combinatie de propaganda si prabusire a autoritatii si, spre deosebire de Armand Gosu (unul dintre oamenii care cunosc problema) nu cred ca alegerile de pe 25 mai vor marca neaparat o infrangere a Rusiei (asta presupunand ca se vor tine).

 Statul ucrainean este desigur marele perdant al crizei. Crimeea este anexata, cele trei regiuni din est se tin de o ata iar trezoreria e goala. Promisiunile UE se vor dovedi exagerate (UE ofera sfaturi bune dar mai putin asistenta financiara sau tehnica adevarata) iar actualii guvernanti stiu si ei ca vor fi sacrificati. In plus pe teritoriul controlat de Kiev exista diverse forte de auto-aparare care daca nu vor fi dizolvate pot constitui viitoare focare de instabilitate (a se vedea rapoartele Misiunii OSCE care vorbeau despre bravii aparatori ai Ucrainei din regiunea Cernauti).

In mod paradoxal nationalismul ucrainean iese intarit din confruntare. Atacul Rusiei a determinat pe multi ucraineni nascuti si crescuti in regiunile din centrul, estul si sudul tarii sa adopte identitatea ucraineana in varianta care anterior era limitata la regiunile din vest (zonele care apartinusera Poloniei, Cehoslovaciei si Romaniei inainte de razboi). Mai mult, este posibil ca frontiera dintre nationalismul ucrainean si cel rus sa treaca mult dincolo de Nipru.

Inainte de a inchide (provizoriu) discutia despre Ucraina pe blog, semnalez doua articole recente care merita citite

Articolul lui Armand Gosu din revista 22

http://www.revista22.ro/ce-537iar-dori-putin-sa-ob539ina-537i-cu-ce-sar-putea-alege-din-criza-ucraineana-41843.html

O analiza din Foreign Affairs despre Germania in acest moment. E destul de superficiala dar problemele semnalate sunt in general probleme ale politicii externe germane contemporane…

http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/05/16/angela_merkel_in_the_middle_germany_putin_russia_east_west_america_freunde

Anexez si doua harti, una a regiunilor Ucrainei si una a Novorosiei, vecina cu Romania.

Provinciile Ucrainei 

Image

Novorosia

Image

Reclame

Etichete:

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: