Ucraina, situatia la zi

M-am inselat teribil in legatura cu criza din Ucraina. Pana in momentul Crimeea am fost convins ca intregul exercitiu de pe Euromaidan e un nou moment de genul miscarii din 2001, Ucraina fara Kucima, in fapt o confruntare intre segmentul pro-european al societatii ucrainene cu cel pro-rus (fiecare segment sprijinit de anumiti oligarhi, de oameni din serviciile secrete etc.)

Am realizat abia cand Crimeea isi proclama independenta ca Rusia era hotarata sa treaca la atac, sa rupa Crimea si sa destabilizeze estul Ucrainei.

Pentru moment cred ca Rusia va instiga populatia rusofona din estul Ucrainei cat mai mult si pe o regiune cat mai larga. Sigur, Spetznazul da o mana de ajutor dar poate fi doar un catalizator al unei stari de spirit care exista deja. Pana unde va merge Rusia ? Ma feresc de pronosticuri.

In varianta optimista as spune ca pana in regiunile in care o parte semnificativa a populatiei civile se va mobiliza si va sprijini autoritatea statului ucrainean. La Harkov (Harkiv in ucraineana) cei cativa manifestanti pro-ucraineni au fost batuti mar de catre pro-rusi dar la Zaporojie, oras aflat intr-o zona teoretic majoritar rusofona manifestantii pro ucraineni au reusit sa se mobilizeze in numar suficient de mare pentru a-i bloca pe rusofili. Probabil ca in urmatoarele zile vom asista la mai multe incidente in care sediile autoritatilor vor fi ocupate, steagurile ucrainene date jos de pe cladiri si cele ruse ridicate. In momentul in care intr-o regiune sau oras vor fi suficienti civili ucraineni care sa se mobilizeze cred ca nici agentii rusi nu vor mai actiona pentru destabilizare.

La finalul evenimentelor vom avea o Transnistrie in estul Ucrainei care va cuprinde Harkovul, Donetskul si Luganskul plus Crimea ocupata. Va continua Putin sa mearga spre vest ? Pana la Nistru din Crimea mai sunt doua regiuni : Herson, Nikolaiev (Mykolayv in ucraineana) si Odessa. Pentru moment acestea stau linistite, iar regiunea Odessa chiar a adoptat o declaratie de sustinere a Kievului. Peste inca niste luni, cine stie ?

Reclame

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: