Romania si Ucraina

Cum spuneam, crapa netul de experti in Ucraina. Astfel de experti apar la toate crizele, in special cele care se desfasoara in imediata noastra vecinatate. Nu stiu daca mai tineti minte dar in 1999 era plina media romaneasca (netul era abia la inceput) de experti in Kosovo. Dupa 2000 au aparut specialistii in Afghanistat si Irak iar acum cei in Ucraina. La viitoarea criza, aceeasi oameni vor deveni specialisti in sa spunem Belarus sau Turcia.

Acesti specialisti se agita acum si se vaita ca Romania nu conteaza in rezolvarea crizei. Vaai, spun ei, uitati cum s-a dus Sikorski si a rezolvat criza. Fals, Sikorski (si ministrul francez de externe, Fabius) s-au dus pentru a servi de alibi ministrului german de externe, singurul care a contat atunci.

Nu avem toate datele si va mai dura cateva decenii pana cand toate dedesupturile vor iesi la iveala, dar banuiesc ca Radek Sikorski a fost pus sa faca lui Ianukovici promisiunile de imunitate si sa-i convinga intre timp pe liderii opozitiei sa accepte acordul cu Ianukovici. Intre timp, Ianukovici a fost lasat din brate si a trebuit sa se ascunda. La televizor era innebunit si repeta ca se intelesese altfel cu liderii europeni dar datele se schimbasera. Rusii il injura acum, considerand ca acordul semnat sub medierea triunghiului de la Weimar drept inca o dovada a incercarii sale de a juca la doua capete. Uitati aici ce frumos il injura Mandrasescu- Vocea Rusiei:

http://romanian.ruvr.ru/2014_02_25/Situatia-in-Ucraina-2663/

Buun, sa vedem ce va urma si sa revenim la motivele pentru care Romania nu este implicata in incercarile vestului de a solutiona criza ucraineana:

– Spre deosebire de Polonia, Romania are foarte putine legaturi istorice cu Ucraina. In fapt, cetatenii romani stiu mai multe despre Italia decat despre Ucraina. In perioada comunista, incepand din timpul lui Gheorghiu Dej, politica continuata de Ceausescu, cooperarea cu URSS a fost drastic redusa, iar contactele umane reduse si ele. Anii 70 si 80 si izolationismul lui Ceausescu, la fel de alergic la doctrina Brejnev ca si la perestroica lui Gorbaciov au accentuat separarea. La fel, pentru cetatenii sovietici, Romania era o tara neatractiva. Mai mult, in Ucraina, generatii de elevi erau invatati despre cruzii ocupanti romani ai Odessei.

– Dupa Revolutia din 1989, Romania a privit doar spre Republica Moldova si, intr-o masura mai mica spre Georgia si Azerbaijan. Ucraina nu era bagat in seama decat in legatura cu Bucovina de nord, insa mass-media romana avea o imagine a Bucovinei de undeva din anii 1930. Epurarea etnica infaptuita de sovietici (combinata cu exodul masiv al unei mari parti a populatiei romane), deromanizarea nordului Basarabiei (stiti ca la Hotin nu mai gasesti nici picior de roman?) si a sudului ei, efectele a 50 de ani de comunism nu erau luate in considerare.

Unul din primele acte oficiale ale autoritatilor romane inca inainte de proclamarea independentei Ucrainei a fost Declaratia Parlamentului Romaniei prin care se recunostea independenta Ucrainei fara teritoriile romane, Ucraina era invitata la tratative in vederea modificarilor pasnice a frontierelor iar statelor terte li se cerea sa nu recunoasca anexarea teritoriilor romane la Ucraina. La finalul postului, aveti textul complet al declaratiei, publicata in Monitorul Oficial.

Va imaginati reactia autoritatilor de la Kiev. Declaratia asta a fost mana cereasca pentru generatii de politicieni ucraineni care isi faceau capital pe baza revizionismului romanesc. De atunci, unul din putinele puncte de consens in politica ucraineana a fost lupta contra oricaror revendicari ale Romaniei, inclusiv ale celor pe linie de drepturi ale minoritatilor.
In acelasi timp, cele doua state au fost prinse intr-un diferend prelungit de delimitare a spatiilor maritime in Marea Neagra, incheiat abia in februarie 2009.

Pe timpul lui Voronin mergea foarte bine cu promovarea identitatii moldovenesti in regiunea Odessa si in raionul Noua Sulita asa ca autoritatile ucrainene atat pe timul lui Kucima cat si al democratului Iuscenko au reluat politica sovietica de promovare a acesteia.

In aceste conditii ce ar avea Romania de oferit Ucrainei? Sprijin la UE? Greu, in conditiile in care insasi Romania este considerata tolerata. Ne-am impus ca interlocutori in problema cu Moldova doar pentru ca suntem singurii vecini din UE insa si aici polonezii si ungurii au initiative proprii.

Cu Polonia altfel stau lucrurile: oricat ar ofta dupa Lvov, Polonia nu va ridica niciodata in mod serios problema recuperarii teritoriilor rasaritene deoarece ar deschide cutia Pandorei in relatia cu Germania. De asemenea, dupa al doilea razboi mondial cam toti polonezii dn vestul Ucrainei au fost frumos expulzati spre noul stat polonez, asa ca lucrurile sunt clare. Pentru Polonia este esential ca Ucraina sa ramana independenta. In caz contrar Polonia s-ar regasi in situatia de a fi prinsa intre bunii sai vecini rusi si germani. In anii 90 Polonia (si in masura mai mica Ungaria) era poarta spre Occident a Ucrainei, Romania o fundatura sau cel mult poarta spre Istanbul. Polonia a avut acces inainte de Romania la lumea occidentala (cel putin pana recent) asa ca ucrainenii nu au avut probleme sa o accepte ca interlocutor / mediator in relatia cu vestul.

Apropos daca expertii nostri ar fi urmarit evolutiile ati fi vazut ca nici Ungaria nu e implicata in vreun fel in medierea crizei din Ucraina, cam din aceleasi motive ca si Romania…

DECLARAŢIE din 28 noiembrie 1991 a Parlamentului României privind Referendumul din Ucraina, din 1 decembrie 1991

1. Parlamentul României a luat cunoştinţă de hotărârea autorităţilor de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independenţei Republicii Ucraina.
Profund ataşat principiilor fundamentale ale respectării drepturilor şi libertãţilor fundamentale ale omului şi ale popoarelor de a-şi hotărâri soarta, Parlamentul României salută hotărârea autorităţilor ucrainene de la Kiev de a organiza un referendum privitor la independenţa Republicii Ucraina.
Având în vedere că acest referendum ar urma să se desfăşoare şi pe teritoriile româneşti – Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa, Ţinutul Hotin, precum şi judeţele din sudul Basarabiei – Parlamentul României declara solemn că aceste teritorii au fost rupte din trupul ţării, iar Pactul Ribbentrop-Molotov a fost declarat nul şi neavenit, ab initio, de U.R.S.S. la 24 decembrie 1989 şi de Parlamentul României la 24 iunie 1991.
Desigur, este dreptul Ucrainei sa organizeze un referendum pentru independenta sa, dar acest referendum nu poate avea valabilitate în privinta teritoriilor româneşti anexate abuziv de fosta U.R.S.S., teritorii care nu au aparţinut niciodatã Ucrainei şi sunt de drept ale României.

2. Parlamentul României reintereaza atasamentul față de prevederile Actului înal al Conferintei C.S.C.E. de la Helsinki, care admite posibilitatea modificãrii frontierelor pe cai paşnice, diplomatice.

3. Parlamentul României, declară solemn că referendumul organizat de autoritãţile de la Kiev în teritoriile româneşti încorporate cu forța în cadrul fostei U.R.S.S. – respectiv în Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Tinutul Hotin, precum şi în judeţele din sudul Basarabiei – este nul şi neavenit, precum şi consecinţele acestuia.

4. Parlamentul României cere parlamentelor şi guvernelor tuturor statelor care vor recunoaşte independenta Ucrainei să declare expres că aceasta recunoştinţã nu se extinde asupra teritoriilor româneşti menţionate.

5. Parlamentul României se pronunţa pentru începerea unui dialog cu Parlamentul de la Kiev în vederea examinãrii, împreunã a problemelor stabilirii unor relaţii de buna vecinãtate şi colaborare între România şi Ucraina şi invita, în acest scop, o delegaţie parlamentarã ucraineana urmeazã sa efectueze o vizita la Bucureşti, cât mai curând posibil.

6. Parlamentul României solicita guvernului tarii sa înceapã de urgenta negocieri cu autoritãţile de la Kiev în problema teritoriilor româneşti anexate cu forta de U.R.S.S.
Aceasta declaraţie a fost adoptatã de Parlamentul României în şedinţa din 28 noiembrie 1991, cu unanimitate de voturi.
PREŞEDINTELE SENATULUI PREŞEDINTELE
academician ALEXANDRU ADUNĂRII DEPUTAŢILOR
BARLADEANU MARŢIAN DAN

Reclame

Etichete:,

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: