Lucruri nespuse despre Ucraina

De cateva saptamani crapa netul romanesc de experti in Ucraina si de apeluri, solutii, communicate de presa, tot circul obisnuit.

Fara a avea pretentia de a fi vreun expert in Ucraina imi permit sa atrag atentia asupra catorva aspecte pe care vad ca expertii nostri nu le baga in seama :

1) « 500.000 de romani in Ucraina » – asta e de la Presedinte si e preluata de toata lumea. Da dar depinde. In primul rand ca « romani », autoritatile ucrainene, urmand traditia sovietica ii recunosc doar pe locuitorii din regiune Cernauti si pe cei din Transcrapatia (regiunea din dreapta Tisei vis-a-vis de Sighetu Marmatiei). In rest, in sudul Basarabiei si raionul Noua Sulita ucrainenii recunosc doar « moldoveni ». Sigur ca noi stim ca « poporul moldovean » e o inventie sovietica dar … incercati dumneavoastra sa explicati asta multora din « moldovenii » din Ucraina. Va doresc succes !

In toate aceste regiuni traiesc conform datelor recensamantului ucrainean din 2001 in total 338.427 etnici romani (cam 212.000) si « moldoveni » (restul).

Restul de pana la 500.000 sunt persoanele care s-au declarat mai ales « moldoveni » si care traiesc in celelalte regiuni ale Ucrainei, in special intre Nistru si Bug. Din pacate oamenii respectivi abia daca mai vorbesc romana iar fata de Romania sunt in cel mai un caz indiferenti atunci cand nu sunt ostili de-a dreptul, rezultat al propagandei sovietice si ucrainene.

2) Ianukovici e un criminal, vandut Moscovei, opozitia reprezinta partea buna a societatii ucrainene. Ianukovici este un personaj care s-a identificat cu partea pro-rusa a societatii ucrainene, este reprezentantul oligarhilor pro-rusi, este responsabil de mortii din randul civililor dar opozitia este in cel mai bun caz o miscare compozita in care alaturi de oameni indiscutabil atasati idealurilor liberale de democratie avem nationalisti aproape de fascism.

Nu glumesc, amintiti-va de un personaj care acum 10 ani era eroul Occidentului si de care nu se mai aude nimic in prezent, Viktor Iuscenko. Asta a fost marketat drept eroul pro-democratie, omul care va aduce Ucraina langa occident, ce mai, salvatorul natiei. Dupa care s-a demonstrat ca omul era un nationalist ucrainean si antisemit pe deasupra. La finalul mandatului sau nimeni nu mai voia sa stie de el. Azi traieste ignorat de toti in Kiev (la ultimele alegeri partidul lui a luat 1% din voturi). Asa ca atunci cand laudati pe liderii Maidanului amintiti-va de Iuscenko…

De asemenea, amintiti-va de cum era Iuscenko tot un zambet cand se intalnea cu Presedintele Basescu. Nu-mi amintesc de vreun rezultat bun pentru romanii din Bucovina.

3) Legat de partidul lui Ianukovici, partid vandut rusilor samd , vad ca trebuie sa reamintesc faptul ca singurul deputat roman din Parlamentul Ucrainei independente a fost ales ca membru al Partidului Regiunilor. In romana isi spune Ion Popescu, in engleza (banuiesc ca si in ucraineana) Ivan, dar omul isi asuma etnia.

De asemenea, tot in timpul guvernarii lui Ianukovici pentru prima data cateva localitati din Bucovina si Transcarpatia au proclamat limba romana ca limba oficiala. Nu ca Ianukovici s/ar prapadi de drag de romani, dar nu cred ca asta ar fi fost posibil intr-un regim nationalist ucrainean.

Voi mai reveni cu cateva elemente ignorate de expertii nostri.

Reclame

Etichete:,

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: