Cum s-a facut de-am ramas iar fara Schengen (scurta cronologie)

O scurta cronologie a scandalului romi – Schengen – Franta

 

14 septembrie – Marine Le Pen afirma plina de indignare intr-un interviu ca Bulgaria si Romania urmeaza sa intre in Schengen ceea ce va nenoroci Franta.

 

19 septembrie – Manuel Valls, ministrul de interne francez spune ca problema intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen nu este pe ordinea de zi.

 21 septembrie – Jean Francois Cope, politician francez ajuns la preşedintia partidului Uniunea pentru o Miscare Populara (urmasul partidului gaullist, in prezent membru al familiei populare europene) anunta ca nu e de acord cu aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si cere o revizuire a acestora. Cope estimeaza ca Bulgaria si Romania, „doua state prietene”, nu indeplinesc conditiile de a fi primite in Schengen.

 De atunci, bulgarele de zapada aruncat de Marine Le Pen se rostogoleste intr-una. Antipatica doamna Reding a fost singura care a remarcat (in public) legatura dintre scandalul romilor si viitoarele municipale din Franta. In rest, toate fortele politice franceze au infierat Bulgaria si Romania in legatura cu Schengenul. Abia pe la 30 septembrie ministrul de externe francez a sustinut ca frontierele externe nu sunt protejate.

 E clar, nu intram nici macar cu aeroporturile si frontiera maritima, asa cum ne promisese Ayrault in vara (cand am sarbatorit cu fast 14 iulie, mai ceva decat 1 Decembrie), iar nemtii si statele nordice nu mai pot de bucurie cand vad ca socialistii francezi ne-au servit-o, asa ca ei nu mai apar ca baietii rai de data asta.

 

Abia pe 1 octombrie autoritatile noastre au reactionat. E de inteles, sa ti-o serveasca fara avertisment tocmai tovarasii de familie politica e destul de dur de inghitit. Oricum apropos de francezi, ei sunt autorii unui dicton faimos „promettre c’est noble, tenir c’est bourgeois (sa promiti e nobil, sa tii promisiunea e burghez, in sensul de proasta calitate). Nous vous avons compris messires d’Hollande et d’Ayralult !

 PS Toate guvernele de la guvernul Boc incoace (intr-o armonie necaracteristica politicii romane) au sustinut ca am indeplinit conditiile tehnice, singurele necesare pentru a intra in Schengen. O fi asa, dar politicienii nostri se fac ca nu inteleg ca regulile s-au modificat in timpul jocului.

 Dincolo de motivele plauzibile invocate in presa pentru flitul constant cu Schengen (cetatenia pentru moldoveni, riscul ca migrantii din Grecia sa aiba cale libera catre inima Europei), as spune ca e un mod de a ne arata ca ramanem o tara de mana a treia in UE (de mana a doua sunt cei integrati in 2004, Grecia, Portugalia). 

Reclame

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: