La moartea statului social european

Cu scuze pentru intarziere consider ca evenimentul cel mai important al lunii septembrie este faptul ca doi politicieni vest europeni au anuntat moartea modelului social european, creat imediat dupa al doilea razboi mondial.

Mai intai faptele iar peste cateva zile incerc sa prezint opinia mea asupra semnificatiilor.

Jose Manuel Durao Barroso e cetateanul care din 2004 conduce Comisia Europeana. Comisia asta nu e chiar guvernul UE, desi ar vrea. Pentru a face o analogie cu situatii romanesti, Comisia e un fel de administrator de bloc, care trage sforile. Asociatia de locatari are presedinte (Presedintia UE) si comitet de bloc (statele membre) care teoretic ar putea sa-l controleze pe administrator. Astia au insa destula treaba acasa asa ca prefera sa- l lase pe individ sa-si faca mendrele, sperand ca nu va face praf blocul.

 Barroso este genul tipic de politician european de „zona gri» care a prosperat in ultimele decenii in Europa. Nu stiu daca i-ati urmarit interventiile insa ele sunt atat de generale incat n-ai putea spune daca sunt ale unui socialist sau popular. De altfel partidul lui Barroso se numeste Partidul Social Democrat, un partid care a fost initial chiar social democrat apoi a devenit liberal, apoi a trecut la PPE.

 

Discursurile lui Barroso sunt printre cele mai soporifice pe care le-am citit vreodata, seamana cu ale lui nea Nicu. Mai mult sunt la fel de optimiste referitoare la viitorul constructiei europene ca nu lipseste decat sintagma « visul de aur al omenirii ».

 

Discursul din 11 septembrie 2013 referitor la starea Uniunii (Europene) nu face exceptie. Cu o singura exceptie : tov Barroso atrage atentia ca avem de-a face cu o criza sistemica. Cu propriile-i cuvinte: “We will not come back to the old normal. We have to shape a new normal”.

 

Aici discursul integral: http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-13-684_en.htm

 

Ulterior, regele Olandei a anuntat, moartea statului social european si a invitat cetatenii sa-si creeze propriile retele de siguranta si sociale. Olanda a fost un model de stat social invidiat in vestul Europei. Fara excese de cheltuieli sociale precum Franta sau chiar Germania, Olanda reusea totusi sa asigure un venit minim pentru absolut toti cetatenii. Guvernul olandez (autorul discursului) confirma implicit ceea ce a spus Barroso.

 

Pentru multi romani, pentru care viata a fost o lupta pentru supravietuire din anii 80 incoace si care au avut suficienta intelepciune sa nu se impovareze cu credite in anii 2000, moartea acestui stat social nu schimba mare lucru. Oricum noi nu l-am experimentat vreodata.

Sa incercam sa vedem ce inseamna la scara europeana.

Reclame

Etichete:,

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: