Istorie contrafactuala

Va place istoria contrafactuala? Scenariile in care construiesti o intreaga istorie pornind de la un eveniment care se intampla altfel decat s-a intamplat in realitate (in engleza acesta este Point of Divergence, punct de divergenta). Era o vreme in care eram pasionat si citeam tot ce exista in domeniu pe net sau cartile pe care le gaseam.

Am incercat apoi sa construiesc cateva scenarii in legatura cu Romania si m-a luat durerea de cap.

Prin august, imi dadeam seama cate evenimente funeste pentru istoria relativ recenta a Romaniei s-au petrecut in lunile de vara: sosirea in tara si incoronarea lui Carol al II lea, intrarea in ambele razboaie mondiale, cedarea Basarabiei, a Ardealului de nord, pactul Ribbentrop Molotov, intoarcerea armelor in al doilea razboi mondial (eveniment poate nu atat de funest ca si celelalte, insa in niciun caz unul care sa te umple de mare mandrie patriotica) s-au petrecut vara.

Toate aceste evenimente sunt verigi intr-un lant cauzal care explica Romania de azi. Unele sunt parte a unor procese universale iar noi ne aflam in calea rautatilor (pactul Ribbentrop Molotov nu avea ca principal obiect Romania), altele sunt chestiuni strict locale (urcarea pe tron a lui Carol al II lea cu sprijinul inexplicabil al lui Iuliu Maniu).

Culmea e ca nici nu reusesc sa creez scenarii mai bune pentru Romania. Sa spunem ca ridicola « Restauratie » a lui Carol al II lea esueaza. Ce se intampla dupa aceea ? Romania ramane guvernata de Regenta dominata de PNT si Iuliu Maniu. In niciun caz Romania nu ar fi fost mai pregatita sa infrunte ascensiunea Germaniei, revenirea Rusiei in concertul Marilor Puteri si eroziunea inexorabila a sistemului tratatelor de pace si a Ligii Natiunilor. Ma tem ca 1940 ne-ar fi prins la fel de nepregatiti si de incapabili a face fata vecinilor agresivi.

La fel, daca la 23 august 1944 nu am fi intors armele contra Germaniei, am fi fost probabil in situatia Ungariei, altfel spus rusii ar fi format un guvern la Iasi sau Focsani, Antonescu (nu stiu daca si regele Mihai) ar fi ramas legat de germani sperand intr-o stabilizare a frontului sau chiar intr-o intoarcere a situatiei iar Romania ar fi fost teatru de razboi in masura mai mare. Poate ar fi existat si deportari ale civililor romani in URSS in masura mai mare, precum in Ungaria.

Am fi iesit mai vlaguiti de razboi decat a fost cazul iar frontierele ar fi fost cel mai posibil altele; chiar daca rusii nu ar fi luat intreaga Moldova cum au amenintat la un moment dat, nu cred ca Aliatii occidentali i-ar fi impiedicat sa anexeze Maramuresul istoric, sudul Bucovinei sau Delta Dunarii. Poate chiar ar fi sprijinit cererea lui Tito de revizuire a frontierei din Banat…)

La nivel macro (izbucnirea Primului Razboi Mondial, Pactul Ribbentropp Molotov) este greu sa ai un punct de divergenta in istoria Romaniei; acestea pot fi gasite doar in istoria altora in special a marilor puteri.

Are cineva vreo sugestie?

Reclame

Etichete:

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: