Adevaratele dezvaluiri…

 Scandalul starnit de Edward Snowden pare sa se stinga, iar autorul dezvaluirilor “beneficiaza” de azil politic in Rusia lui Putin, undeva intre Petersburg si Vladivostok (nu vom sti niciodata ce l-a determinat sa-si dea foc la valiza la modul asta atat de stupid).

 Sincer nu am inteles de ce a iesit taraboiul asta… Supravegherea tuturor comunicatiilor de catre SUA era cunoscuta inca din anii 90. Reteaua Echelon, era capabila inca de atunci sa intercepteze orice comunicatie telefonica, e-mail, radio.  De asemenea, despre NSA (National Security Agency) s-a auzit cam in aceeasi perioada.

 Chestiunea era cunoscuta de publicul larg de pretutindeni nu doar de un grup misterios de « initiati »: uitati aici un film facut in 1998 cu Will Smith si Gene Hackman (a rulat la noi la cinema si la televiziuni) care atinge exact subiectul respectiv

 http://www.imdb.com/title/tt0120660/?ref_=sr_1

 Daca nu aveti timp sa-l cautati uitati aici rezumatul :

 http://en.wikipedia.org/wiki/Enemy_of_the_State_(film)

 Dupa parerea mea, adevaratele revelatii aduse de Snowden sunt sumele imense alocate din bugetul SUA pentru serviciile de supraveghere, numarul imens de agentii guvernamentale si firme private implicate in combaterea terorismului (si-n spionajul conex acesteia). Chiar si pentru un stat de marimea SUA cifrele sunt incredibile. Le aveti in sinteza de mai jos de pe contributors asa ca dau doar cateva: in lupta contra terorismului in SUA sunt implicate 1271 organizaţii guvernamentale şi 1931 companii private. 854.000 de persoane au autorizatii de a lucra in aceste activitati (echivalentul ORNISS in Romania). Bugetele sunt de ordinul a miliarde de dolari…

 http://www.contributors.ro/global-europa/america-strict-secreta-%e2%80%93-bugetul-ascuns/

 Si-n acest caz problema era cunoscuta cel putin de catre mass media din SUA dar Snowden a dat cifre exacte (nu cred ca el stie chiar totul).

 Dincolo de intrebarile legitime ridicate de autorul articolului din Contributors, referitoare la eficienta acestui conglomerat, mi-am amintit de o carte de acum 27 de ani care redevine brusc actuala.

 In 1987 profesorul Paul Kennedy a publicat o carte care a facut mare zgomot numita The Rise and Fall of the Great Powers (Ascensiunea si declinul marilor puteri). Atat de mare a fost impactul ca si in Romania lui Ceausescu s-a auzit de ea; mai mult, revista Lumea a publicat fragmente traduse in limba romana.

Teoria lui Kennedy poate fi rezumata astfel: forta marilor puteri poate fi masurata doar prin comparatie cu altele, ascensiunea unei mari puteri depinde de existenta unor resurse suficiente si de un model economic durabil capabil sa furnizeze aceste resurse.

Principala amenintare pentru statutul de mare putere al unui stat sunt declinul relativ (scaderea, in special economica in comparatie cu alti competitori) si ceea ce autorul numeste in engleza imperial overstrech (as traduce cu extinderea excesiva). Altfel spus resursele necesare pentru mentinerea statutului de mare putere nu ajung atat pentru mentinerea unui sistem militar puternic si pentru o societate prospera.

Kennedy isi exemplifica teoria cu exemplele marilor puteri europene din perioada 1500 – 1945 (Franta, Marea Britanie, Austria).

 Detalii si aici:

 http://en.wikipedia.org/wiki/The_Rise_and_Fall_of_the_Great_Powers

 Teoria lui a fost criticata, chiar a aparut un articol in care un autor explica de ce Kennedy a gresit in cartea sa.

 Altii au sustinut ca teoria lui Kennedy s-a verificat doar pentru URSS, care s-a prabusit si pentru ca a cheltuit prea mult pe inarmare, in timp ce SUA ar fi reusit sa evite aceasta capcana. Ma rog asta era in 1991 cand SUA era liderul incontestat al planetei.

 Revenind la cifrele dezvaluite de Snowden ma intreb daca vom combina miliardele date NSA, CIA si tuturor celorlati cu fenomene economice din SUA precum dezindustrializare, scaderea productivitatii, mentinerea competitivitatii in domeniul creatiei doar prin legi draconice ale dreptului de autor (a se vedea litigiul dintre Apple si Samsung) parca avem tabloul descris de Paul Kennedy. Apropos, bugetele dezvaluite de Snowden nu mentioneaza cifrele pentru Department of Defense altfel spus costurile pentru mentinerea angajamentelor militare „clasice”  ale SUA pe toate continentele, situatie deja existenta in 1987 cand Paul Kennedy a publicat cartea…

 Pentru noi, care avem SUA drept principal aliat sunt situatii care ar trebui sa ne dea de gandit. Actuala administratie mentine angajamente gen scutul antiracheta dar daca o viitoare administratie va considera ca nu-si mai poate permite un astfel de program? Care va fi impactul asupra Romaniei?

 PS. Nu cred ca au motive de a exulta chinezii (cum au facut aici: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Rise_of_the_Great_Powers ).

Nu avem idee despre cheltuielile lor pentru ca nu au aparut scurgeri similare dar China pare sa se indrepte spre probleme similare odata cu aparitia concurentei pe piata productiei ieftine pentru export, scaderea si imbatranirea previzibila a populatiei si costuri strict secrete dar gigantice fara indoiala necesare pentru fortele armate si celelalte gadgeturi considerate indispensabile statutului de mare putere (program spatial, angajamente in strainatate)…

Reclame

Etichete:,

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: