23 August

Uite asa apuc sa postez din an in Pasti sau mai bine zis din 1 Mai in 23 August. Pana in 1989, 23 si 24 august erau celelalte zile libere data de comunisti. Daca aveai noroc si nu intrai la parada iar era un prilej bune de mici, gratare si bere la iarba verde sau de table la bloc.

Din 1990 incoace avem parte de alt ritual. La fiecare 23 august istoricii (mai ales cei autointitulati astfel) dau drumul tirurilor de laude si invective catre regele Mihai si Ion Antonescu, in functie de simpatiile fiecaruia.

Liniile frontului sunt cunoscute astfel ca nici nu merita sa citesti dincolo de titlu: cei care-l detesta pe rege spun ce mare ticalosie a facut ca l-a arestat pe maresal exact in momentul in care acesta se pregatea de negocieri delicate cu rusii si era cat pe ce sa incheie un armistitiu in conditii favorabile. I se reproseaza regelui luarea in prizonierat a soldatilor romani dupa 23 august, acceptarea ordinului Victoria, se publica fotografia in care generalul Susaikov ii aprinde tigara regelui. Sluga rusilor cum spunea cineva mai ieri sintetizand insa o opinie impartasita de o portiune (nu stiu cat de semnificativa dar in niciun caz neglijabila) a populatiei,

Cei care-s simpatizeaza pe rege sunt in general mai confuzi dar ideea e ca 23 august ne-a salvat de catastrofa transformarii Romaniei in teatru de razboi si (asta doar uneori in subtext) ne-a asigurat recastigarea nordului Ardealului la Tratatul de pace de la Paris.

Personal nu am vederi atat de transante; am senzatia ca persoanele implicate in controversa nu urmaresc atat stabilirea adevarului despre 23 august cat lustruirea proprie si (eventual) pe cea a personajelor implicate in aceasta drama.

Aproape nimeni nu spune despre faptul ca rusii sparsesera frontul si puteau ajunge la Bucuresti oricand; rezistenta pe linia Focsani Namoloasa Galati pare iluzorie.

Apropos, daca linia frontului se stabiliza regele Mihai sau Antonescu ar fi putut relua negocierile cu rusii?

In plus, mai greu de probat din cauza lipsei documentelor, se spune ca armata germana s-ar fi pregatit de abandonarea Moldovei si Munteniei si pregatea rezistenta pe linia Carpatilor. Am fi avut poate doua guverne precum Ungaria in 1944 unul in vechiul regat, condus de comunisti si altul in Ardeal condus poate de Horia Sima sau chiar de Ion Antonescu.

 In orice caz, URSS isi fixase clar obiectivele iar Romania urma sa faca parte din sfera sa de influenta. In septembrie 1944 Stalin si Churchill fixasera si frumosul procentaj de 90% URSS 10 % altii (occidentalii).

 Fara 23 august am fi cunoscut poate un razboi mai indelungat pe teritoriul nostru (eventual devastarea Bucurestiului) si poate o tranzitie mai scurta spre comunism (precum Bulgaria sau Ungaria). Atat.

 PS Imi spune un prieten ca Traian Basescu ar fi facut criza din 2012 la adresa regelui Mihai pentru ca nu ar fi fost invitat la Moscova in 2005 si 2009. In ambele ocazii rusii au procedat intr-un mod aproape diabolic; nu l-au invitat pe Basescu, ci pe regele Mihai, in calitate de ultima persoana in viata decorata cu ordinul Victoria cel mai inalt ordin sovietic din al doilea razboi mondial. Regele Mihai a acceptat de ambele dati sa participe, ceea ce a dus la reactia respectiva.

 

Reclame

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: