1 Mai

Azi e 1 Mai, sarbatoarea muncii. Pe timpul comunistilor se iesa la iarba verde si la mici. Si acum mai tin minte sfaraitul gratarelor prin anii 70, 80.

Dupa 1990 a ramas zi libera, fara stralucirea de altadata. Chestie de vremuri, avem mai multe zile libere acum.

Singurii care ne mai amintesc de sarbatoarea de azi sunt baietii si fetele de la Critic Atac care trag tare cu lupta de clasa in mileniul 3. Faza tare e ca publica un articol de Lucretiu Patrascanu, din Romania Libera din 1945 in care tov Lucretiu spune cum odioasa burghezie a imprastiat manifestatia de 1 Mai 1933. Si da si combate tovarasu nostru…

Ironia istoriei: Peste noua ani Lucretiu Patrascanu avea sa sfarseasca cu un glonte in ceafa la Jilava glonte tras de tovarasii comunisti.

Desigur Critic Atac nu mai gaseste de cuviinta sa spuna asta.

N-am nicio compasiune pentru Patrascanu: a avut propria contributie la distrugerea societatii romane (o societate departe de a fi perfecta, dar oricum mai umana decat cea care a urmat) si a sfarist ca si rivalii sai Ana si Luca, in malaxorul monstruos al stalinismului pe care si el l-a edificat.

De fiecare data cand ma gandesc la Patrascanu imi aduc aminte de un romanul Copiii Arbatului, scris de un rus, Anatoli Ribakov. Acolo mama unui tanar deportat in Siberia ii spune unui fost ilegalist bolsevic: Daca tarul va judeca dupa legile voastre, ar fi fost pe tron si acum…

Am sa beau o bere gandindu-ma la copiii cu care ne jucam la padure pe timpul comunistilor si la parintii nostri.

Reclame

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

3 responses to “1 Mai”

 1. mihaibuzea says :

  Auzi, din cate imi amintesc eu, toata lumea innebunea de fericire cand veneau cele doua zile libere (1 si 2 Mai), dar nu pentru simbolistica lor (Ziua Muncii si Ziua Tineretului), ci pentru liberele de la munca si mega-petrecerile (bautele!) de la iarba verde. Pe 3 mai, peisajele tarii aratau ca dupa invazia mongola… se distrase clasa muncitoare, saraca! Merita si ea!
  Ai mei erau fix clasa asta muncitoare, asa ca n-am nicio jena sa-mi amintesc cum lasam Valea Cerbului in fiecare an, dupa ce disparea padurea de corturi si armata de gratare. Chestia e ca acum nu simt deloc nostalgie, ci doar rusine. Pentru animalele inconstiente care eram. Si o ultima chestie: eu unul am aflat abia prin 1992 sau 1993 ca 1 Mai era la origine sarbatoarea AMERICANA a muncii. Asta nu mi se spusese niciodata in comunism.

  • quovadisromania says :

   Mihai, nu e chiar o sarbatoare americana a muncii. La 1 mai 1886 a fost o greva a muncitorilor din Chicago care cereau ziua de munca de 8 ore.

   Decizia de a se comemora aceasta data ca ziua muncii a fost adoptata de Internationala Socialista (formata din partide europene in special) in 1904. In SUA nu s-a sarbatorit niciodata 1 mai ca zi a muncii nici macar de catre miscarea sindicala…

   • mihaibuzea says :

    @ quovadisromania: corect. nu m-am exprimat bine, mea culpa: niciodata nu mi s-a spus, in scoala comunista, ca ziua de 1 Mai comemoreaza represiunea brutala a grevei din 1 mai 1886. de ce? pentru ca avusese loc in America, nenorocita de greva! ia sa fi avut loc intr-un stat „pretin”, gen Uganda sau Coreea de Nord, sa vezi ca as fi fost indopat cu povestea grevei pana la loc comanda!
    auzi, da’ p-aia cu „America e mare si tare pentru ca n-a avut razboaie pe propriul teritoriu” o stii?
    🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: