Datoria istorica a Germaniei fata de Romania?

De vreo patru ani, apar periodic prin mass-media si prin cyber spatiu referiri la o datorie istorica de cateva miliarde de euro pe care Romania ar trebui sa o recupereze de la Germania. Autorul acestei teorii este dl Radu Golban roman stabilit initial in Elvetia si intors in Romania.

Dl Golban are urmatoarea teorie: prin acordul de plati dintre Romania si Germania din 1936 a aparut o datorie de 20 de miliarde de euro. Romania trebuie sa o recupereze. Asa spuse lucrurile sunt simple.

Daca ne uitam mai atent ele sunt nitelus mai complicate : tranzactiile se desfasurau in Reichmarks moneda germana. Singurul lucru pe care l-a descoperit dl Golban (sau cel putin singurul document public) este un document din octombrie 1944 prin care nemtii recunosteau ca au o datorie de 1,1 miliarde Reichmarks catre Romania. Nu stiu cat o fi asta in euro dar cred ca e mai putin. La asta se adauga dobanda calculata intr-un mod care-mi scapa si se ajunge la 20 de miliarde de euro. Dl Golban si altii acuza guvernantii, BNR si pe multa lume ce nu insista pe langa Berlin sa ne dea banii inapoi. Acuma la cat de slugarnici sunt guvernantii nostri fata de Inaltele Porti, nu m-as fi mirat ca dl Golban sa aiba dreptate.

E insa o mica problema: la finalul celui de-al doilea razboi mondial Romania a fost tara invinsa. Puterile invingatoare (URSS, SUA, Marea Britanie) au impus fostilor membri ai Axei (Bulgaria, Finlanda, Italia, Romania si Ungaria) tratate de pace care cuprind o clauza identica, renuntarea la orice pretentii patrimoniala fata de Germania. Articolul 28, alineatul 4 al Tratatului de pace semnat cu Romania spune clar :

4. Without prejudice to these and to any other dispositions in favour of Roumania and Roumanian nationals by the Powers occupying Germany, Roumania waives on its own behalf and on behalf of Roumanian nationals all claims against Germany and German nationals outstanding on 8 May 1945, except those arising out of contracts and other obligations entered into, and rights acquired, before 1 September 1939. This waiver shall be deemed to include debts, all inter-governmental claims in respect of arrangements entered into in the course of the war and all claims for loss or damage arising during the war.

Clauze similare se gasesc in toate celelalte tratate de pace. Uitati aici art 30 alineatul 4 al Tratatului de pace cu Ungaria :

4. Without prejudice to these and to any other dispositions in favour of Hungary and Hungarian nationals by the Powers occupying Germany, Hungary waives on its own behalf and on behalf of Hungarian nationals all claims against Germany and German nationals outstanding on 8 May 1945, except those arising out of contracts and other obligations entered into, and rights acquired, before 1 September 1939. This waiver shall be deemed to include debts, all inter-governmental claims in respect of arrangements entered into in the course of the war and all claims for loss or damage arising during the war.

Cu exceptia numelui tarii formularea este identica!

Prin urmare, pentru a solicita Germaniei restituirea eventualelor datorii ar trebui sa dovedim ca varful de clearing necompensat mentionat de dl Golban este anterior datei de 1 septembrie 1939. Ori asta nu am vazut in niciunul din materialele publicate pana in prezent…

Pentru cei care se intreaba de ce Aliatii protejau Germania, raspunsul e simplu: ca sa o poata jefui (in special URSS) mai bine fara sa mai aiba de rezolvat niste pretentii ale statelor invinse.

Textele tratatelor de pace cu toate cele cinci state invinse se gasesc aici

http://www.austlii.edu.au/au/other/dfat/treaties/1948/2.html#fnB12

Reclame

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: