Cine câştigă războaiele?

O intrebare care poate parea retorica. In general, razboaiele le castiga invingatorii se poate raspunde cu un truism. Poate, numai ca si invingatorii astia sunt greu de definit. Marea Britanie si Franta sunt doua tari care au iesit teoretic invingatoare din doua razboaie mondiale. De victorioase ce au fost, au falimentat şi şi-au pierdut imperiile coloniale. Când ajungem la războaie mai mici acolo e şi mai greu de răspuns. Temă de reflecţie: învingătorii din următoarele războaie: Irak contra Iran (1980 – 1988) sau din cele două războaie din Golf.

Când trecem la confruntări interne e catastrofal. Să luăm exemplul Jihadului de vară din România AD 2012. Un adevărat război rece civil care a încins spiritele şi mai rău decât sinistra primăvară a anului 1990: o luptă nemiloasă în care s-au utilizat toate loviturile permise şi nepermise, din care nicio instituţie a statului nu a ieşit necompromisă şi din care toţi oamenii politici români şi partidele politice vor ieşi cu cicatrici grele (dacă vor supravieţui pe arena politică).

Toţi? Nu chiar, există două partide politice care au devenit foarte discrete cu ocazia referendumului: Partidul Poporului Dan Diaconescu şi UDMR. PPDD este în mod evident un produs al crizei de sistem din România, o nălucă pentru oamenii bulversaţi de criză, care şi-au pierdut credinţa în partidele guvernamentale sau care regretă declinul inexorabil al PRM. Nu va rezista, chiar dacă în toamnă va intra în Parlament.

Rămâne UDMR. Cu o tenacitate extraordinară acest partid a reuşit să iasă cu pagube minime din tot scandalul. Parlamentarii săi au asigurat cvorumul la suspendarea preşedintelui Băsescu iar apoi, cu boicotul alegerilor de către populaţia de etnie maghiară (care a ascultat mai degrabă îndemnul lui Victor Orban decât pe cel al lui Traian Băsescu…), au dat satisfacţie taberei acestuia. Cu toate acestea, unii lideri ai formaţiunii au avut grijă să voteze astfel încât să nu fie acuzaţi de promovarea boicotului. Acum UDMR poate sta liniştită şi aşteaptă să vadă cum bate vântul. Pentru moment este clar în pupa corabiei lui Traian Băsescu, aşa că în momentul revenirii acestuia la Cotroceni poate fi liniştită. Deşi unii lideri ai formaţiunii ar putea fi sacrificaţi la DNA e clar că formaţiunea în ansamblul ei nu va suferi.

Cu toate acestea, UDMR are deschise şi punţi către componentele USL. Imaginţi-vă următorul scenariu: pe fundalul revenirii lui Traian Băsescu la Cotroceni USL se rupe (înainte sau după parlamentare). PSD îşi mobilizează electoratul şi strânge un 30%, rămânînd primul partid dar nu e suficient pentru formarea guvernului. Cu PNL nu poate negocia, cu PDL la guvernare (şi Traian Băsescu preşedinte) s-a mai fript o dată aşa că partenerul natural pentru o coaliţie cine ar putea fi? UDMR, desigur, care va avea doar câteva mici cerinţe legate de drepturile minorităţilor naţionale…

Un partener la fel de bun ar fi si un PDL sau o miscare de gen Initiativa de centru-dreapta. Poate nu acum, dar un an doi mai incolo, de ce nu? Si oricare din acesti parteneri va trebui, desigur sa faca micile concesii pe care UDMR le va cere pentru a fi sigur de majoritate. Sa nu vina la putere ar fi inadmisibil deoarece hoardele din teritoriu l-ar linsa pe liderul care ar refuza intrarea la guvernare pentru a nu fi supus presiunilor maghiare.

Si uite asa revenind la titlul postului ajungem la un adevar cunoscut dar ignorat: razboaiele le castiga neutrii, in special cei care reusesc sa faca afaceri cu ambele parti beligerante. Ganditi-va la Elvetia sau Suedia, care la 1900 erau tari sarace. După două războaie mondiale în care granzii Europei şi-au dat în cap până la epuizare, cele două state au devenit printre cele mai prospere din lume…

Reclame

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: