Despre Biserica, in vremuri tulburi

A spune că societatea românească de azi este profund dezorientată şi anomică este un truism. Politicienii şi partidele politice nu sunt reunite în jurul unui program consensual (fie el şi mult hulitul spirit de la Snagov), iar ceea ce se numeşte societate civilă nu este altceva decât o formă de „window dressing” a partidelor politice. Românii mi se par o populaţie dezorientată care cu greu mai poate fi numită popor.

În tumultul legat de suspendare m-am întrebat ce face Biserica Ortodoxă Română, instituţia în care sondajele de opinie ne spun că românii au cea mai mare încredere. Nu sunt singurul care şi-a pus această întrebare. Comentatori mai partizani decât mine au cerut BOR să ia poziţie dl. Liviu Ioan Stoiciu (adversar al lui Traian Băsescu aici – http://www.liviuioanstoiciu.ro/2012/07/plaja-pe-iarba-pe-lacul-titan-ior-scriitorul-dumitru-augustin-doman-anunta-ca-se-sinucide-daca-basescu-nu-va-fi-demis-de-popor-la-referendum-ccr-dicteaza-bor-tace/ ) , dl Theodor Baconschi (membru PDL aici – http://baconschi.ro/o-pastorala-a-politicii/ ), dl Radu Preda (teolog înţeleg, altfel cu frumoase citate biblice care justifică amputările salariale de la noi şi aiurea aici – http://www.contributors.ro/cultura/biserica-%c8%99i-democra%c8%9bia-sau-cand-tacerea-nu-i-de-aur/).

Fiecare are propriul punct de vedere. Al meu e că o declaraţie a Sinodului sau a Patriarhului care ar putea fi interpretată într-un sens sau altul ar fu un dezastru pentru Biserică. Nu ar face altceva decât să îndepărteze de ea o mulţime de credincioşi care oricum nu văd în ea decât un furnizor de servicii pentru botezuri, cununii, înmormântări, sfeştanii şi parastase şi care participă doar la liturghia de Înviere (asta dacă nu preferă să o urmărească la televizor).

Un rău şi mai mare ar fi un comunicat plicticos prin care s-ar cere oamenilor politici să se înţeleagă aşa ca fii botezaţi ai Bisericii. Ar fi nu doar inutil ci şi ipocrit. Cum să se înţeleagă oameni care se amininţă deschis cu puşcăria?

Consider că Biserica ar trebui să ia act de fractura din societate şi să încerce să ne propună un proiect sau proiecte care să ajute dacă nu la vindecarea ei, atunci la alinarea acesteia. Pentru o societate îmbătrânită, în care milioane de persoane vor să plece „afară”, o astfel de atitudine ar fi extraordinară şi ar dovedi faptul că Biserica însăşi este preocupată de supravieţuirea ei pe termen lung.

Visez frumos? Poate. Dar dacă BOR va continua să se preocupe doar de ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului (proiect pe care l-am sprijinit în ciuda opoziţiei unor apropiaţi) poate nu ar trebui să uite că tezele lui Luther, care au vestit naşterea protestantismului au apărut atunci când în Germania se vindeau indulgenţe pentru finanţarea Bazilicii Sfântul Petru.

Poate ar trebui să ia în considerare faptul că pentru mulţi dintre „creştinii ortodocşi de recensământ” va apărea poate un alt furnizor de servicii pentru botezuri, cununii şi înmormântări iar mulţi dintre practicanţi se vor îndepărta de ea.

Poate că BOR ar trebui să se teamă de faptul că noua Catedrală atunci când va fi finalizată va fi goală sau va fi umplută cu membrii şi simpatizanţii unui partid politic.

Un amic mai cunoscător al meandrelor instituţiei în cauză decât mine mi-a explicat că, în cercurile conducătoare ale BOR situaţia actuală este ideală. 90% din români se declară creştini ortodocşi, iar mulţi dintre ei nu sunt deloc interesaţi de viaţa bisericii. În aceste condiţii, BOR poate să solicite fonduri mari de la buget (proporţional cu numărul credincioşilor) pentru care nu dă socoteală. Mai mult, lipsa de implicare a laicatului, ar conveni de minune ierarhiei deoarece conform unei opinii larg răspândite în sânul acesteia „implicarea laicatului a adus Oastea Domnului”.

Ca şi creştin ortodox care a trebuit să se uite pe net să vadă cine sunt ierarhii locului am un sentiment de amărăciune când mă uit la propria Biserică. Ştiu, ştiu, altele sunt în situaţii şi mai rele, dar cu ce mă încălzeşte asta?

În anii 90, BOR părea apropiată de FSN şi Ion Iliescu. La PNŢCD şi Alianţa Civică mulţi spuneau că e din cauza diferendului cu greco – catolicii şi a dosarelor grele de la Securitate ale ierarhilor. Ceva adevăr o fi fost, oricum mă simţeam trădat de Biserica mea. Spre deosebire de unii cunoscuţi nu am fost atras de catolicism, iar neo protestantismul mi se părea (şi încă mi se pare) complet străin de sufletul meu. În ultimii ani de păstorire ai patriarhului Teoctist reconcilierea cu catolicii (de fapt cu Ioan Paul al II lea) mi s-a părut extraordinară. Am fost în 1998 la liturghia din Piaţa Unirii. Vremurile erau cel puţin la fel de sinistre ca şi acum, inflaţia era uriaşă, dolarul şi marca se devalorizaseră aşa că multe din economiile mele se duseseră, iar Emil Constantinescu şi CDR-ul pe care-i susţinusem din 1992, capotaseră deja în mod lamentabil la testul de conducere a ţării. Participarea la acea liturghie mi-a dat tărie pentru următorii ani.

După aceea BOR a reintrat în toropeală, iar actualul patriarh pare să fie preocupat doar de trustul de presă şi de Catedrala Mântuirii Neamului. Despre potenţialul său succesor s-a lansat vorba că ar fi „rusofil”.

Treaba bisericii, dar păcat de atâta capital de încredere … Riscă să devină o caricatură a portretelor de milionari din unele filme: tot mai bătrână, tot mai bogată şi tot mai singură

PS Din fericire, Armata nu pare interesată de valorificarea capitalului de încredere …

Reclame

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: