Survivalism

Cred ca mai toata lumea a auzit de survivalism. E un termen prin care sunt descrise metodele prin care sa supravietuiesti dupa prabusirea societatii actuale, in caz de razboi atomic, colaps economic, sfarsitul petrolului si multe altele. Exista numeroase site-uri in sensul asta, care te invata cum sa stochezi alimente, munitii, apa si sa-ti faci un adapost la tara (are sens, in caz de colaps, marile aglomerari urbane se prabusesc primele). Pe mine nu ma intereseaza. Avem (sotia de fapt) o casa la tara dar e foarte departe si in caz de colaps social ne-ar lua cateva saptamani sa ajungem acolo.

Apoi atat eu cat si sotia suntem crescuti intre betoane asa ca probabil ca nu ne-am descurca foarte bine la tara.

Ce m-a adus aici? Una din marotele care bantuie media si cyber spatiul de limba romana in ultima vreme (de cand cu ultimul scandal politic), venirea dictaturii. In aceasta viziune apocaliptica, si daca revine Traian Basescu la Cotroceni si daca pierde referendumul ne paste dictatura. Una d-aia rea, mai rea decat a lui Ceausescu si Dej la un loc.

Nu cred asta, desi nu exclud ca in perioada urmatoare (doua decenii) sa asistam la instaurarea unui regim autoritar.

Ei si stand eu si cugetand m-am gandit la urmatoarele: probabil ca in caz de instaurare a unei dictaturi, granitele vor fi inchise, internetul cenzurat (daca va mai fi vreun acces la el) iar media va fi ca inainte de 89 cand cumparam ziare doar cand mama stergea geamurile inainte de Pasti sau cand puneam ghetele de iarna in sifonier.

Avand in vedere ca si conditiile internationale vor trebui sa fie drastic modificate, nu va fi cazul sa ne gandim ca putem cere azil politic asa ca vom ramane in scumpa noastra tara. In acest caz biblioteca fiecaruia dintre noi va avea o valoare inestimabila deoarece astfel avem acces la carti neconforme cu viziunea regimului.

Intrebarea mea este in cazul in care ati putea sa ascundeti doar cinci carti, care ar fi titlurile pe care le-ati salva? Pentru mine, in acest moment: George Orwell 1984, Oamenii lui Stalin de Roy Medvedev (esentiala pentru a intelege ca oamenii politici sunt totusi doar oameni, uneori de o calitate foarte proasta), o carte de John Steinbeck, Fructele maniei sau La rasarit de Eden.

As mai adauga o istorie universala (banuiesc ca se va falsifica la greu de catre noul regim) si una de istorie romaneasca.

Am senzatia ca Biblia nu va fi interzisa asa ca nu o trec pe lista (oricum am avut Bibile in casa si pe timpul comunistilor).

Reclame

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: