Despre sursele răului

Cum spuneam, nu mi se pare semnificativ azi cine mai conduce România. Nu e exclusiv vina statutului nostru european, ci şi a faptului că persoanele reunite în sintagma „clasă politică” nu sunt capabile să profite de marja de manevră pe care sistemul le-o lasă. Sunt prea ocupate să se bată între ele pentru mize pe care vă las pe dumneavoastră să le numiţi.

 

După umila mea părere una din sursele răului este faptul că în România pluralismul nu este acceptat.  Partidele şi politicienii urăsc opoziţia atunci când sunt la butoane. Desigur, pe faţă, trebuie să accepte faptul că în România există opoziţie, dar ei ar dori-o „constructivă” adică servilă faţă de putere şi cât mai puţin vocală. Dacă s-ar putea cred că ar dori s-o desfiinţeze de-a dreptul.

 Nu ştiu dacă vă mai amintiţi dar la alegerile pentru Constituantă (cele din Duminica Orbului, 20 mai 1990) FSN (mama şi tatăl majorităţii politicienilor din România de azi) a obţinut o majoritate zdrobitoare în cele două camere ale Parlamentului. În Senat, în afară de senatorii UDMR, erau vreo 8 (opt) liberali şi vreo 2 (doi) ţărănişti. La Cameră cam la fel. La TVR 1 exista o emisiune săptămânală numită „7 zile” (realizată de o doamnă Rodica Becleanu) în care opoziţia era făcută albie de porci ca fiind trădătoare, vânzătoare de ţară etc.

 Noroc cu faptul că-n primăvara lui 1992 s-a rupt FSN-ul că a apărut un pluralism autentic.

 La alegerile din 1992, FDSN (aripa Iliescu a fostului FSN) nu a mai obţinut aceeaşi majoritate, dar a reuşit să guverneze liniştit timp de patru ani, într-o coaliţie cu PSM, PRM şi PUNR. Chiar le-a convenit coaliţia deoarece partenerii mai slăbuţi puteau fi utilizaţi pe postul de mardeiaş încasator adică făceau diverse treburi murdare cu care FDSN-ul nu mai voia să se compromită. Iarăşi, opoziţia era acuzată de a fi distructivă, vândută străinilor, de a nu vedea interesul naţional.

 Perioada CDR a fost una atipică deoarece România era guvernată de o coaliţie slabă şi cu numeroase diviziuni. Dacă vă amintiţi CDR şi PD ne invadaseră ecranele televiziunilor (apăruseră Antena 1 şi PROTV) şi ne delectau/scârbeau cu ciondănelile lor. Uneori, mai apărea şi UDMR (scandalul cu Universitatea maghiară/multiculturală). În perioada guvernării Radu Vasile şi după aceea diviziunile din PNTCD ne răpeau din timpul dedicat filmelor.

 

În general guvernarea a rezistat unită în opoziţia faţă de PDSR (FDSN revopsit) care a continuat să fie cel mai puternic partid al ţării (alt paradox al acelor ani).

 În timpul guvernării PSD 2001-2004 strivirea opoziţiei a ajuns aproape la apogeu. După rezultatele jalnice de la alegerile din 2000, PD si PNL abia mai respirau iar PRM nu a fost în stare să capitalizeze poziţia de al doilea partid. PRM a fost divizat mare parte din membrii săi trecând la PSD, iar pentru PD se pregătise un plan de anexare la PSD. În 2001 PNL a fost neutralizat printr-un bizar protocol de cooperare aşa că PSD realizase visul de aur al politicianului român, de a guverna fără opoziţie. La finele mandatului PSD reuşise să obţină cam 80% dintre aleşii locali deşi la alegerile din 2004 abia obţinuse 30%. Partidul-stat nu doar liderul său, era de o aroganţă înfiorătoare şi era ferm convins că trebuie să guverneze România încă 10 – 20 de ani (am cunoscut PSD-işti ferm convinşi de asta).

 Dar toate planurile s-au dezumflat aşa că în 2004 vine ADA la guvernare. Din fericire avem două partide (plus UDMR şi „soluţia imorală”) aşa că deşi s-a lucrat din greu la desfiinţarea PSD-ului (în 2005  a fost executat politic Năstase de către oamenii săi) senzaţia de dominaţie nu mai era atât de apăsătoare. În plus după respingerea de către Tăriceanu a planului alegerilor anticipate lupta politică s-a mutat în interiorul coaliţiei de guvernare.

 A venit apoi ruperea alianţei şi instaurarea guvernului Tăriceanu II, care avea nevoie de PSD pentru supravieţuire aşa că suprimarea opoziţiei nu mai era de actualitate. Ideea însă exista. Dl Cătălin Avramescu ofta după legislative în care opoziţia nu ar mai fi avut decât unul sau două mandate sau chiar niciunul (http://www.bursa.ro/?s=editorial&articol=20566)

 În timpul guvernării PDL-PSD confruntarea politică s-a mutat iar în cadrul guvernului, iar din decembrie 2009 PDL cu sprijinul traseiştilor a devenit „Partidul” care era în toate. PDL era pe cai mari, visa la un sistem electoral cu vot uninominal majoritar în care urmau să rămână doar doua partide mari (şi UDMR probabil) iar PNL-ului i se pregătea ieşirea din scenă.

 Vine şi anul de graţie 2012. Până la împlinirea profeţiilor mayaşe în România avem trei guverne într-un an. În mai USL vine la guvernare şi desigur, una din priorităţi o constituie o nouă legislaţie electorală pe principiile aţi ghicit votului uninominal majoritar care ar rade opoziţia. Iar dl Crin Antonescu după ce a salvat (chiar cred asta) Partidul Naţional Liberal de la dispariţie pregăteşte, nimic altceva decât „destructurarea PDL”.

 Deocamdată nu cred că planurile astea se vor înfăptui. Să nu ne mire însă dacă în timpurile care vor veni, în condiţiile în care criza economică va continua (şi cam aşa se anunţă), la un moment dat, o mişcare/grupare/ partid (nu neapărat din cele existente acum), va deveni stăpânul României iar noi ne vom aduce aminte cu nostalgie de paradisul pierdut al democraţiei pluraliste române…

UPDATE 19 iulie: „N-au invatat nimic si n-au uitat nimic” vorba lui Talleyrand spusă în alt context istoric se verifică şi în prezent când USL denunţă la Parchet 14 lideri ai Opoziţiei pentru „defăimarea ţării”…

Reclame

About Radu

Sunt nascut la finele anilor '60 (NU la comanda, dimpotriva) am copilarit in Romania anilor 70 (suportabil), am crescut in cea a anilor 80 (oribil) si m-am maturizat in tranzitia din anii 90 (bulversant si foarte frustrant dar oricum mai bine decat perioada precedenta). In anii 2000 au venit copiii si, trecand de jumatatea vietii, ma intreb incotro ne indreptam. Nu am raspunsuri; incerc si eu sa ghicesc pornind de la materialul furnizat de experienta si de ceea ce se petrece azi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

etimpu.com | Amintiri din Trecut

Blog Nostalgic , Amintiri din Copilarie , Amintiri din Epoca de Aur

%d blogeri au apreciat asta: